ANAF pregăteşte modificări importante ale legislaţiei! Schimbări pentru persoanele fizice

ANAF anunţă schimbări importante în legislaţiei. Modificări importante pentru contribuabili în cazul popririlor bancare. Anunţul a fost făcut recent, proiectul se află în dezbatere publică.

05 aug. 2019, 13:45
ANAF pregăteşte modificări importante ale legislaţiei! Schimbări pentru persoanele fizice

Conform unui proiect de ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pus în dezbatere publică, instituția modifică plafoanele obligaţiilor fiscale restante sub care nu se impun popriri, de la 3.000 lei la 40.000 de lei în cazul marilor contribuabili, potrivit Mediafax.

Măsura dublează astfel numărul contribuabililor mari pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, unde plafonul creşte la 40.000 de lei de la 1.500 lei în prezent. Numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655, potrivit ANAF.

Plafonul pentru companiile mici sub care nu se impun popriri ajunge la suma de 10.000 de lei, faţă de 500 de lei cât este în prezent. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000, cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fiind de 1.445,6 milioane de lei.

Pentru persoanele fizice, plafonul ajunge la suma de 2000 de lei, în prezent limita în funcţie de care se aplică proprire fiind de 100 de lei.

ANAF înştiinţează că măsura are în vedere neafectarea disponibilităţile băneşti ale contribuabililor pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului.

În situația în care debitorul notifică organul fiscal central competent cu privire la intenția de a intra în procedura de mediere, nu se continuă măsurile de executare silită și, implicit, nu se emit adrese de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti şi adrese de înştiinţare privind înfiinţarea popririi, decât după parcurgerea procedurii medierii.