ANAF: Prejudiciu de peste 25 de milioane de lei, produs de 29 de firme care au format un circuit fictiv de bunuri şi servicii

Inspectorii antifraudă fiscală din cadrul ANAF au identificat un circuit fraudulos de tranzacţionare fictivã de bunuri şi servicii, format din 29 de operatori economici, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 25 de milioane de lei, prin diminuarea bazei impozabile a profitului şi deducerea nelegalã a TVA.

RomaniaTV.net
28 nov. 2017, 12:13
ANAF: Prejudiciu de peste 25 de milioane de lei, produs de 29 de firme care au format un circuit fictiv de bunuri şi servicii

În urma unor activităţi de verificare, s-au descoperit tranzacţii fictive între 29 de entitãţi economice, majoritatea având un comportament de tip fantomă, anunţă ANAF.

”Aceste firme nu pot proba realitatea achiziţiilor, nu deţin bunuri în patrimoniu, nu au depus declaraţii fiscale sau declaraţiile depuse nu reflectã situaţia realã, nu deţin spaţii de depozitare, nu sunt înregistrate cu personal angajat, nu deţin mijloace de transport şi nici contracte de prestãri servicii de transport înregistrate în contabilitate şi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni economice fictive şi solicitarea de deduceri fiscale”, anunţă ANAF.

Pe circuit au fost introduse şi firme care aveau rol doar de tranzit, beneficiarii finali derulând operaţiuni economice fictive a căror aparenţă de realitate şi legalitate era menţinută prin înregistrarea în evidenţa contabilã şi plata contravalorii prin circuit bancar.

Prin acest comportament s-a produs un prejudiciu de 25.392.665 lei, prin diminuarea bazei impozabile a profitului şi deducerea nelegalã a TVA.
O parte dintre entitãţile furnizoare au fost identificate ca participante la circuite economice frauduloase investigate anterior.

În cauzã a fost întocmit un act de sesizare, înaintat organelor de urmãrire penalã în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei elementelor constitutive ale unor infracţiuni economico-financiare.