Schimbări importante la ANAF. Mii de români sunt obligaţi să depună acest act până pe 15 martie

Persoanele care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri trebuie să le declare prin intermediul Declarației Unice. De anul acesta, declarația se va depunde diferit.

07 mart. 2019, 07:39
Schimbări importante la ANAF. Mii de români sunt obligaţi să depună acest act până pe 15 martie

Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, depunerea Declaraţiei Unice, care este obligatorie, se va face doar online din acest an, scrie capital.ro. Depunerea Declaraţiei Unice se face pe site-ul ANAF.RO.

ANAF are un nou model de Declaraţie Unică în 2019, pe care l-a pus în dezbatere, şi care a fost publicat şi Monitorul Oficial. Noul formular are şi anumite modificări faţă de cel de anul trecut, însă în el.

Termenul de depunere este cel de 15 martie 2019, iar cei care depun Declaraţia Unică mai devreme de acest termen pot beneficia şi de anumite bonificaţii.

Citeşte şi Modificări la ANAF. Mii de angajaţi sunt obligaţi să completeze acest act în următoarea lună

Noul formular fiscal se completeză şi se se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: – prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV); – pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. Noua variantă poate fi consultată AICI.

Pentru a depune Declaraţia Unică, trebuie să te înregistrezi în SPV – spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil pe e site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Cei care nu au acces la internet sau la calculator pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni: – înregistrarea în cadrul serviciului Spaţiul Privat Virtual; – completarea Declaraţiei Unice; – depunerea Declaraţiei Unice. Lista sediilor unităţilor fiscale în care sunt puse la dispoziţia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăseşte pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii oferite de ANAF.