ANAF va prelua executarea silită a amenzilor date de primării, dacă acestea nu sunt încasate în cel mult doi ani, potrivit unui nou proiect de lege

Executarea silită a sumelor provenite din amenzile date de primării va fi preluată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

15 mai 2023, 21:43
ANAF va prelua executarea silită a amenzilor date de primării, dacă acestea nu sunt încasate în cel mult doi ani, potrivit unui nou proiect de lege

În cazul în care amenzile date de primării nu sunt încasate în cel mult doi ani de la stabilirea titlului executoriu de autoritatea administrativ-teritorială competentă, executarea silită a sumelor va fi preluată de ANAF.

Noul proiect de lege a fost adoptat luni, 15 mai, de Senat, cu 85 de voturi „pentru”, 19 abțineri și unul „împotrivă”.

„Această lege are un dublu obiectiv, acela de a crea puţină ordine în cadrul primăriilor pornind de la o dispoziţie care aduce în mod normal venituri la bugetul primăriei şi anume amenzile din contravenţii. Aceste amenzi nu sunt executate, nu sunt plătite de bunăvoie şi cele mai multe primării sunt nevoite să demareze proceduri de executare silită.

Nu ai cum să ceri unei primării de 1.000 – 3.000 de locuitori să aibă un compartiment care să facă doar executare silită. Pentru că în foarte multe cazuri aceste amenzi nu se încasează. Dacă ele se încasează de bunăvoie într-un termen de doi ani de zile, sunt bani veniţi la bugetul primăriei.

Citește și: Prețul cerut de ANAF pentru un apartament de 3 camere i-a înfuriat pe unii români: ”Ofer 300.000 de euro”

Dacă nu, această iniţiativă propune ca procedura de executare să treacă la ANAF. Pentru că ANAF-ul are cu siguranţă alte mijloace, poate face în aşa fel încât legea să fie cu adevărat respectată. Nu e vorba doar de un serviciu făcut primăriilor care nu pot să execute silit, ci este pur şi simplu o formă prin care noi (…) trebuie să cerem respectarea legi”, a susținut inițiatorul proiectului, senatorul PSD Robert Cazanciuc, în plen, potrivit g4media.ro.

Dacă amenzile contravenționale și penalitățile aferente nu au putut fi încasate din motive neimputabile organului de executare silită, în termen de doi ani de la luarea în evidență a acestora, această sesizează Ministerul Finanțelor – ANAF să preia executarea silită a sumelor datorate de contravenienți, conform unui amendament adus proiectului de lege.

Citește și: Lucian Heiuș, exasperat de corupția din ANAF: ”La două luni arestez doi-trei angajați, pentru că iau șpagă. Trebuie să îi eliminăm pe rând”

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

În Expunerea de motive se arată că propunerea legislativă are rolul „pe de o parte de a elimina din analiza veniturilor bugetului local a unor potenţiale venituri cu posibilitate redusă de încasare, iar pe de altă parte prin transferul acestora în perioada de prescripţie către organul de executare silită constituit în cadrul ANAF care are pârghii suplimentare de identificare a debitorilor şi de executare a amenzilor, valorificarea acestora la bugetul de stat”.

Proiectul va fi trimis către Camera Deputaților spre dezbatere, for decizional în acest caz.