ANAF vinde avioanele epavă ale miliardarului Ovidiu Tender

Compania omului de afaceri Ovidiu Tender se află în insolvență, motiv pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală va scoate la vânzare avioanele pe care acesta le deține.

12 feb. 2023, 16:46

ANAF scoate la vânzare avioanele omului de afaceri Ovidiu Tender. Tender SA, compania pe care o deține se află în insolvență.

Citiți și: ANAF a recuperat doar puțin peste 1 % din prejudiciul de 65 de milioane de euro din Dosarul „Rafo-Carom”. Cum a scos Ovidiu Tender de sub sechestru un teren de 35 de milioane de euro

Avioanele lui Ovidiu Tender, scoase de ANAF la licitație

Cinci dintre avioane se află în stare avansată de degradare și au fost scoase la licitație, cu prețul de pornire de circa 4.000 de euro, relevă date analizate de Profit.ro. În schimb, prețul pentru al șaselea avion, aparent în stare mai bună, pornește de la 102.000 de euro.

Avioanele, modele McDonnel Douglas, au fost cumpărate de Ovidiu Tender în urmă cu circa 15 ani, atunci când omul de afaceri Ovidiu anunța achiziția companiei aeriene Jetran Air, cu opt avioane, dintre care șase modele McDonnel Douglas.

Ovidiu Tender, condamnat în iunie 2015 la 12 ani și 7 luni de închisoare în dosarul Rafo-Carom, a fost eliberat condiționat în noiembrie 2019, după patru ani de închisoare.

Omul de afaceri,  în vârstă de 66 de ani are o avere estimată la 850 milioane de euro, a fost condamnat în urmă cu patru ani pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra propriei persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată.

Modelele care au fost scoase la licitație sunt:

  • aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-82 (MD 82)
  • aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-81 (MD 81)
  •  aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-82 (MD 82)
  •  aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-82 (MD 82)
  •  aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-82 (MD 82)
  •  aeronava McDonnel Douglas, tip DC9-82 (MD 82)

De asemenea, ANAF a mai vândut în trecut și o mașină folosită în trecut de Nicolae Ceaușescu, deținută de Ovidiu Tender.

Este vorba despre automobilul Aro 304 de la care statul încerca să recupereze bani, după condamnarea acestuia în dosarul Carom.

Autoturismul este un model ARO 304 pe benzină, de culoare gri, cu o capacitate de 2.495 cmc și 72.453 kilometri parcurși. Prețul ridicat a fost justificat de ANAF prin mențiunea că „autoturismul a fost utilizat de fostul președinte al României Nicolae Ceaușescu”.

Mașina a fost vândută cu 189.180 de lei.

În anul 2021, ANAF anunța că a recuperat doar 3.663.622 de lei (puțin peste 740.000 de euro) din prejudiciul uriaș de peste 320 de milioane de lei (peste 65 de milioane de euro) din Dosarul „Rafo-Carom”.

Citiți și: ANAF vinde bijuterii din aur și pietre prețioase de milioane de lei. Cum te poți înscrie la licitație