ANAF vrea cu orice preț să adune bani la buget. Oamenii care depun declaraţia unică după 25 mai nu vor fi amendaţi

Astăzi este ultima zi în care românii pot depune Declarația Unică din 2023. Teoretic, căci conducerea ANAF este dispusă să accepte depuneri ale formularului 212 și după această dată, fără amendă, doar - doar vin și bani de la contribuabili.

25 mai 2023, 15:22
ANAF vrea cu orice preț să adune bani la buget. Oamenii care depun declaraţia unică după 25 mai nu vor fi amendaţi

Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până la 25 mai pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate în anul 2022, precum şi a contribuţiilor aferente acestora, dar şi pentru estimarea veniturilor extrasalariale care vor fi obţinute în anul 2023.

Conducerea ANAF a recomandat structurilor din teritoriu să nu amendeze oamenii care depun declaraţia unică după termenul-limită de 25 mai 2023. Informaţia vine în contextul în care în ultima săptămână portalul ANAF s-a blocat frecvent din cauza numărului mare de persoane care au vrut să-şi acceseze spaţiul privat virtual pentru a putea completa şi trimite declaraţia unică la Fisc, scrie Economica.net.

”Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit articolului 7 coroborat cu articolul 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, a transmis ANAF.

 

Cum se completează Declarația unică 2023

Instructiuni_DU_2023