Analist american: România e un model de democraţie în zonă. Viktor Orban şi Victor Ponta, profund diferiţi

Romania este in prezent "un battleground state" intre Occident si Rusia, o insula sub asediu, o tara care traieste in prezent "intr-un cartier dur" si va simti "o testare a democratiei mai dura decat in alte tari", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Wess Mitchell, presedinte al the Center for European Policy Analysis (CEPA), singurul think tank american dedicat studierii Europei Centrale si de Est. 

06 nov. 2014, 13:58
Analist american: România e un model de democraţie în zonă. Viktor Orban şi Victor Ponta, profund diferiţi

Wess Mitchell afirma ca Rusia lui Vladimir Putin va incerca orice pentru a „cuceri aceasta insula”. Este foarte posibil, spune prresedintele CEPA, ca Rusia sa priveasca Marea Neagra partial ca zona de resurse, sa incurajeze iredentismul etnic pentru a destabiliza Romania si sa-si extinda influenta intr-o regiune partial cazuta sub influenta sa.

  • Cred ca alegerile vor fi foarte importante pentru democratia romaneasca. Exista o mare posibilitate ca un singur partid sa iasa din aceasta campanie cu o putere coplesitoare – parlament, presedintie, guvern. Si se va vedea dupa alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere si influenta.
  • Cred ca Viktor Orban si Victor Ponta sunt foarte diferiti – vrau sa punctez acest lucru de la inceput. E important sa intelegem care sunt diferentele dintre Ungaria si Romania: Victor Ponta nu a folosit puterile statului pentru a ataca libertatea presei sau religia, nu a proclamat moartea democratiei liberale in Romania. Totusi, cred ca aceste alegeri vor testa angajamentul fata de democratie al actualului guvern si, probabil, al viitorului presedinte.
  • Daca partidul sau va castiga aceste alegeri, Victor Ponta va avea ample oportunitati sa demonstreze acest angajament pentru guvernanta si valorile transatlantice, ca tine la aceste valori.
  • Dupa alegeri, lucrurile care cred ca trebuie urmarite, monitorizate foarte atent sunt  legislatia anticoruptie, in special legea gratierii si amnistierii, iar apoi functionarea institutiilor de integritate, ANI si DNA.
Interviul integral, pe HotNews.ro