Analiștii economici anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Un nou record pentru ROBOR

ROBOR creşte marţi şi atinge cele mai ridicate valori din martie 2013 pentru indicele la trei luni şi aprilie 2013 pentru indicele la şase luni. În acelaşi timp, analiştii economici estimează că Banca Națională va crește dobânda de referință direct la 4%, in conditiile in care inflația în România va ajunge la 15%. Astfel că analiștii spun că vom avea cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani.

10 mai 2022, 11:29
Analiștii economici anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Un nou record pentru ROBOR

România se va confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. ROBOR  la trei luni a crescut  la 5,21%, faţă de 5,20%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 28 martie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,32%, faţă de 5,31%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 3 aprilie 2013 şi până acum.

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni era de 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%.

Citeşte şi: Vouchere de 250 de lei pentru românii cu veniturile mici. Când vor putea fi folosite tichetele sociale

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citeşte şi: Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID

Analiştii anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani

BNR are o nouă şedinţă de politică monetară, unde piaţa se aşteaptă la o creştere a dobânzii de referinţă de la 3% direct la 4%, şi nu la 3,5%, având în vedere că pasul de creştere de până acum al Băncii Naţionale era de 0,5%. Deja băncile au inclus această creştere a dobânzii pe piaţa interbancară, unde ROBOR la trei luni, cel mai urmărit indicator, a crescut vineri la 5,2%.

În martie inflaţia a fost în România de 10,15%, iar pentru lunile următoare piaţa se aşteaptă la o inflaţie de 12-13%, dacă nu chiar 15% având în vedere creşterile de preţuri din economie.

Analistii spun ca la cum evoluează lucrurile cu această explozie a inflaţiei peste tot în lume şi o creştere mai mare a dobânzilor, BNR va ajunge mult mai rapid la o dobândă de 5,5%, şi asta mai degrabă pentru a ţine pasul cu băncile centrale din regiune decât pentru a controla inflaţia. Toate băncile centrale mari din lume au pierdut lupta cu inflaţia, spune ele din cauza razboiului din Ucraina.