Analiștii financiari prevăd o prăbușire a leului în următoarea perioadă. Inflația va fi mai mare decât așteptările

Toți analiștii văd o prăbușire a leului în următoarea perioadă. Iar veştile proaste nu se opresc aici. Inflația va fi mai mare decât așteptările, conform analiștilor CFA România.

29 iun. 2022, 14:13
Analiștii financiari prevăd o prăbușire a leului în următoarea perioadă. Inflația va fi mai mare decât așteptările

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte, notează Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu peste 10 puncte a componentei de condiții curente. Inflația pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai, scrie Economica.net.

Citeşte şi: Amânarea ratelor la bănci, adoptată joi de Guvern. Cum se calculează ratele după amânare şi cine poate beneficia de măsură

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

„Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (8,0%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului). În același timp, 72% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%”, mai arată sursa citată.

Citeşte şi: Noile măsuri fiscale aduc scumpiri în lanţ de la 1 iulie. Ce categorie de români va fi cea mai afectată