Analistul politic Bogdan Teodorescu: „Trebuie văzut cum trecem de iarnă. Probabil e o soluţie ca Virgil Popescu să plece, dar trebuie văzut dacă e suficient”

Bogdan Teodorescu a vorbit despre cum afectează criza din energie raportul de forţe dintre partide, în momentul în care se vorbeşte din ce în ce mai des despre o remaniere guvernamentală, iar primul nume amintit este mereu cel al ministrului Energiei, Virgil Popescu.

29 aug. 2022, 09:29
Analistul politic Bogdan Teodorescu: „Trebuie văzut cum trecem de iarnă. Probabil e o soluţie ca Virgil Popescu să plece, dar trebuie văzut dacă e suficient”

Analistul Bogdan Teodorescu este de părere că actuala coaliţie de guvernare ar putea să-şi păstreze mare parte din capitalul politic, dacă va reuşi să treacă de iarnă fără mari probleme în sectorul energetic şi spune că de o eventuală adâncire a crizei ar putea folosită politic de AUR, care este practic singurul partid care face o opoziţie vizibilă.

„Contează foarte tare cum va arăta iarna. Contează cum răspunde coaliţia mesajelor care vin dinspre populaţie. În zona energiei, facturi, este o mare nemulţumire. AUR, USR şi PSD îl indică pe ministrul Virgil Popescu drept ţintă. Probabil că o soluţie este ca Virgil Popescu să plece. Înaintea unei crize, Puterea trebuie să arate disponibilitatea de a răspunde apelurilor cetăţenilor. Dacă ignori nemulţumirile, se construieşte o bulă dedicată întreg ansamblului politic. Coaliţia a supravieţuit mai bine decât ne aşteptam.

Este de văzut dacă eliminarea din schemă a lui Virgil Popescu este suficientă. Zona de maxim interes a cetăţeanului este zona energiei. Sigur Virgil Popescu este un prost comunicator. A ieşit Ciolacu să garanteze că populaţia nu va fi afectată, pentru că ceilalţi nu comunică. Sondajele sunt ca un seismograf, indică grijile populaţiei. Când a ieşit preşedintele Iohannis ultima dată să vorbească pe teme economice? AUR joacă foarte tare pe reţelele de socializare opoziţia faţă de Virgil Popescu. USR nu reuşeşte să-şi concretizeze jocul de Opoziţie. Esenţa crizei Occidentale este lipsa speranţei în viitor. Cetăţeanul european caută soluţii individuale în locul soluţiilor colective. Românii sunt obişnuiţi cu lipsa speranţei în viitor, Occidentul nu. Politicienii vor fi tăvăliţi dacă lucrurile vor fi aşa cum se anunţă. Dacă Guvernul va trece prin iarnă mai puţin dramatic decât se preconizează, s-ar putea să iasă bine.

AUR a demonstrat că ştie să găsească vinovaţi. USR a înţepenit în mesaje care sunt deja nerelevante. AUR ştie să lege problemele sociale de complotul şi trădarea României din interior. După 15 ani, au revenit băieţii deştepţi din energie. Mesajul cu băieţii deştepţi din energie va fi folosit de AUR ca dovadă a comploturilor”, a declarat profesorul în comunicare politică, Bogdan Teodorescu, pentru Aleph News.

Citeşte şi: Liviu Dragnea face lumină în scandalul cu Codrin Ştefănescu: „Partidul s-a umplut de oameni de afaceri, unii cu legături dubioase. Nu mai pot colabora cu Codrin în niciun partid”

Bogdan Teodorescu a analizat şi avantajele şi dezavantajele rocadei dintre Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, mişcare politică ce ar trebui să se concretizeze anul viitor:

„Una dintre problemele coaliţiei este că cineva crede că va trage clapa celuilalt. Prin rocadă se păstrează încrederea că înţelegerile existente vor fi respectate. Rocada aduce modificări în consistenţa Guvernului. Coaliţia dacă nu iese tăvălită din iarnă, poate intra cu un scor electoral mare în 2024. Coaliţia este puternică pentru că Opoziţia este foarte slabă. În România la Putere este Sistemul iar în Opoziţie este anti-sistemul. În primăvara viitoare, bănui că scorurile vor fi mai mari la Opoziţie”, a adăugat profesorul Bogdan Teodorescu.

Eşecul USR şi lupta pentru prezidenţialele din 2024 au fost, de asemenea, analizate de Bogdan Teodorescu.

„USR a fost făcut pe ideea – noi suntem altfel. Discursul USR s-a trezit lipsit de substanţă după ce a dispărut Dragnea. În pandemie, anti-sistemul a devenit AUR. În sistem, la Putere, USR a eşuat şi la guvernare au plecat la prima fentă. La USR nu există experienţă politică. Barna a mâncat bătaie de la Dăncilă, nu mai avea ce să caute în fruntea partidului. Rolul unui partid nu este să conserve orgoliile liderului său. Electoratul USR i-a sancţionat pe lideri pentru lipsa de maturitate politică. USR- iştii sunt la fel ca ceilalţi dar mai puţin pricepuţi. USR este la 8% dar ei au un potenţial de peste 20%.

În acest moment, Opoziţia în România este AUR. În 2023, trebuie să vedem cine va plăti iarna. Dacă tema războiului dispare, o altă temă va apărea. Plagiatul este o temă erozivă pentru Nicolae Ciucă.  Problema României este că este împărţită în tabere. Nu cred că dacă Ciucă rămânea în Guvern cu USR acest dosar apărea. Noi nu mai avem intransigenţii de pe mijloc. Societatea românească nu mai are o dezbatere despre bine şi rău, ci despre tabăra A şi tabăra B. În România, totdeauna elefantul din încăpere este de la ceilalţi. În România, vinovaţii noştri sunt mai puţin vinovaţi decât vinovaţii lor. Trebuie să avem puterea să spunem: da, a greşit chiar dacă este de la noi sau nu, n-a greşit, chiar dacă este de la voi. În România, adevărul este împărţit pe culori politice foarte ferme. Ciucă are un balast de imagine, dar pe axă cu USR – are un câştig de imagine. Din acest conflict, deocamdată, a câştigat Ciucă”, a mai spus Bogdan Teodorescu.

Citeşte şi: EXCLUSIV Victor Ponta: „George Simion e chior în ţara orbilor, singurul politician care spune ceva”. Cum vede fostul premier o posibilă guvernare AUR