ANALIZĂ alegeri prezidenţiale 2014: În iulie, sondajele îl dau pe Ponta cu zece procente în faţa lohannis

Cele patru sondaje de opinie date publicităţii în iulie arată că diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, primii doi clasaţi în preferinţele electoratului, este de aproximativ zece procente, ceilalţi potenţiali candidaţi aflându-se la distanţă mare faţă de aceştia, potrivit unei analize realizate de Mediafax. Totuşi, potrivit sondajelor, diferenţa dintre cei doi scade în ipoteza unui tur doi în care Ponta şi Iohannis ar intra.

RomaniaTV.net
25 iul. 2014, 16:40
ANALIZĂ alegeri prezidenţiale 2014: În iulie, sondajele îl dau pe Ponta cu zece procente în faţa lohannis

În ceea ce priveşte măsurarea intenţiei de vot pentru Victor Ponta se observă existenţa unei diferenţe de 15 procente între cea mai optimistă şi cea mai pesimistă evaluare. Astfel, Victor Ponta este creditat cu 47% intenţie de vot în sondajul CURS, spre deosebire de 32% în sondajul IRSOP. INSCOP şi CSCI îl creditează pe premier cu procente apropiate: 41% – CSCI şi 40,5% – INSCOP.

Spre deosebire de Ponta, Klaus Iohannis este creditat cu procente sensibil apropiate: 28% – CURS şi CSCI, 29% – INSCOP, 21% – IRSOP. Astfel, diferenţe între cea mai optimistă şi cea mai pesimistă evaluare în ceea ce îl priveşte pe Iohannis este de doar opt procente.

Toate cele patru case de sondare au testat, totodată, şi ipoteza în care în turul secund al prezidenţialelor ar concura Ponta şi Iohannis.

Conform intenţiilor de vot din iulie, Ponta l-ar devansa pe Iohannis în turul doi la o diferenţă de 10 procente (55% , faţă de 45%) în sondajul CSCI, în timp ce diferenţa ar fi 5,6% (52,8%, faţă de 47,2%) în sondajul INSCOP.

Sondajele CURS şi IRSOP relevă şi ele că în turul doi Ponta l-ar devansa pe Iohannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Iohannis) în sondajul CURS şi de 49% (Ponta) la 43% (Iohannis) în sondajul IRSOP.

Ponta ar câştiga în turul secund în faţa lui Antonescu, Predoiu, Ungureanu sau Diaconescu

Ponta l-ar devansa, într-un eventual tur doi, şi pe Crin Antonescu (60,7% la 39,3%) în sondajul INSCOP, 60% la 40% în sondajul CURS şi 53% la 29% în cercetarea IRSOP).

Sondajul INSCOP relevă că Victor Ponta i-ar devansa şi pe Cătălin Predoiu (66,7% la 39,3%), şi pe Mihai Răzvan Ungureanu (58,3% la 41,7%), dar şi pe Cristian Diaconescu (67,5% la 32,5%).

Călin Popescu-Tăriceanu ocupă locul trei în ceea ce priveşte intenţia de vot la prezidenţiale, după Victor Ponta şi Klaus Iohannis, el fiind cotat cu un procent de 10% atât de sondajul CSCI, cât şi de cercetarea făcută de IRSOP. Este de menţionat că datele pentru aceste două sondaje au fost culese la mijlocul lunii iulie.

În sondajul INSCOP, ale cărui date au fost culese la începutul lunii iulie, Tăriceanu e cotat cu doar 4,1% în ceea ce priveşte intenţia de vot, el fiind devansat de Mihai Răzvan Ungureanu, care e cotat cu 8,9%.

Sondajul CURS nu îl testează pe Tăriceanu, întrucât a fost demarat înaintea anunţului făcut de acesta cu privire la intenţia sa de a candida. În cercetarea elaborată de CURS, locul trei în intenţia de vot pentru prezidenţiale, după Ponta şi Iohannis, e ocupat de Cristian Diaconescu, acesta fiind creditat cu 7%.

Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu a cotat la 7% în sondajul CSCI, la 6% în sondajul CURS şi la doar 1% în cercetarea întreprinsă de IRSOP.

Cristian Diaconescu e creditat cu 6% intenţie de vot în sondajul IRSOP, cu 3% în cel al CSCI şi cu doar 2,5% în cercetarea INSCOP.

În ceea ce îl priveşte pe Dan Diaconescu, acesta este cotat la 7% (CSCI), 4% (CURS şi IRSOP) şi doar 2,1% (INSCOP).

Sondajul CURS testează şi intenţia de vot în ceea ce priveşte candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale. Astfel, în condiţiile în care din partea Alianţei PSD-UNPR-PC ar candida Mircea Geoană şi nu Victor Ponta, Geoană e creditat cu 40%, el devansându-l, ca şi Ponta, pe următorul clasat, Klaus Iohannis.

Potrivit cercetării CURS, într-un eventual tur doi Geoană l-ar devansa, ca şi Victor Ponta, şi pe Crin Antonescu (60% la 40%).

Pe de altă parte, cercetarea IRSOP testează intenţia de vot atât în ceea ce privepte candidatura lui Victor Ponta, cât şi pe cea a lui Mircea Geoană. În acest caz, Ponta e creditat cu 32%, în timp ce Geoană e cotat cu doar 6%.

IRSOP testează şi intenţia de vot referitor la candidatura lui Crin Antonescu, dar şi la cea a lui Cătălin Predoiu, Antonescu fiind creditat cu 6%, iar Predoiu cu 5%.

PSD conduce în intenţia de vot, atât singur cât şi în alianţă cu UNPR şi PC

Casele de sondare au testat, totodată, şi intenţia de vot pentru partide, respectiv votul politic. În acest sens, PSD se află pe primul loc în intenţia de vot a respondenţilor, atât singur cât şi în alianţă cu UNPR şi PC, fiind secondat de PNL, care ocupă locul doi atât singur, cât şi în alianţă cu PDL.

Astfel, sondajul CURS creditează PSD cu 45% intenţie de vot, în timp ce sondajul IRSOP creditează PSD cu doar 39%.

Următorul clasat este PNL, care este creditat cu un procent apropiat în ceea ce priveşte intenţia de vot atât de sondajul CURS (17%), cât şi în cercetarea IRSOP (18%).

PDL se află pe locul trei, în ambele sondaje, CURS şi IRSOP, fiind creditat cu 11%.

Spre deosebire de sondajele CURS şi IRSOP, cercetarea CSCI a testat intenţia de vot în ceea ce priveşte alianţele dintre partide. În acest caz, alianţa PSD-UNPR-PC este creditată cu 41% intenţie de vot, în timp ce alianţa dintre PNL şi PDL este cotată cu doar 29% intenţie de vot.

În rest, PMP este creditat, ca intenţie de vot politic, cu 8% (IRSOP), 7% (CURS) şi 6% (CSCI), în timp ce PPDD este creditat cu 6% de către toate cele trei cercetări menţionate.

FC este cotată la 3% în sondajele CURS şi CSCI, în timp ce în cercetarea IRSOP formaţiunea e creditată cu doar 1%. UDMR e creditată cu 6% în sondajul CURS, 5% în sondajul CSCI şi 4% în cercetarea IRSOP.