Analiză. Câţi bani aduc fondurile de la Pilonul II pentru un angajat cu salariul mediu după 10 ani

Un angajat care în perioada mai 2008-decembrie 2018 a obţi­nut salariul mediu pe eco­no­mie şi care în acest interval a con­tri­buit lunar la sistemul de pensii pri­vate obligatorii a obţinut un câştig net de 2.316 lei, în condiţiile în care a vărsat la Pilonul II con­tribuţii totale în valoare 12.357,2 lei, po­tri­vit cal­culelor efectuate de Bogdan Dumitrescu, conferenţiar uni­versitar ASE Bucureşti.

RomaniaTV.net
17 apr. 2019, 13:58
Analiză. Câţi bani aduc fondurile de la Pilonul II pentru un angajat cu salariul mediu după 10 ani

Su­ma totală netă din comi­sioa­ne pe care parti­ci­pan­tul a strâns-o în contul său de pen­sie pri­vată după mai bine de zece ani de con­tri­buţii ajungea astfel la 14.673,6 de lei la finalul lu­nii decembrie 2018. Randamentul obţinut în cei zece ani şi jumătate de contribuţii la Pilonul II s-a situat la 18,7%, adică sub 2% pe an, dar acest rezul­tat este „afectat“ de faptul aceste contri­buţii intră lunar şi nu dintr-o dată.

În această perioadă participantul la Pilonul II a plătit administratorului său comisioane totale în valoare de 657 lei.  Aproximativ 306 lei au fost comisioanele din contribuţii, iar comi­sioa­nele de administrare s-au situat la 351,5 lei. Comisionul din contribu­ţii­le virate de partici­panţi a fost limitat în pe­rioa­da mai 2008-de­cem­brie 2018 la 2,5%, în timp ce comisionul de ad­mi­nistrare era plafo­nat la 0,05% pe lună din activele acumulate.

Calculele realizate de Bogdan Dumitrescu pentru ZF arată că randamentul oferit de Pilonul II este mai mare decât randamentul pe care aceaşi per­soană l-ar fi obţinut dacă ar fi investit o su­mă echivalentă cu contribuţiile la Pilonul II inte­gral într-un depozit sau în proporţie de 80% într-un depozit şi 20% în acţiuni din indicele BET.