Analiză comparativă a preţurilor, între România şi Ungaria. Alimentele sunt mai ieftine la noi, decât în ţara vecină

Prețurile produselor alimentare sunt mai mici în România decât în Ungaria, este concluzia la care au ajuns jurnaliștii maghiari, după ce au comparat prețurile practicate de lanţ de supermarketuri prezent în ambele țări.

25 oct. 2021, 21:18
Analiză comparativă a preţurilor, între România şi Ungaria. Alimentele sunt mai ieftine la noi, decât în ţara vecină

Jurnaliștii de la publicația economică maghiară G7 au comparat prețurile alimentelor din magazinele lanțului german Lidl din Budapesta și Cluj-Napoca. Studiul a pornit de la o listă de cumpărături pe care s-au aflat 42 de produse, ale căror preţuri au fost monitorizate în Ungaria timp de 20 de luni, adică de la sfârşitul lunii ianuarie 2020. Este vorba despre alimente de bază – legume, fructe, pâine, brânzeturi sau ulei, scrie stirileprotv.ro.

Pentru că în unele cazuri gama de produse Lidl din România şi obiceiurile de cumpărături de la noi diferă de cele din Ungaria în anumite privinţe, lista finală de cumpărături a conținut 35 de produse alimentare care se regăsesc atât în supermarketurile Lidl de la Budapesta cât și în cele din Cluj-Napoca.

Citeşte şi România, locul 3 în UE la creşterea preţurilor la electricitate, pentru populaţie. În Olanda, Cipru şi Lituania preţurile au scăzut

Din grafic reiese că majoritatea produselor sunt mai ieftine în România, dar oarecum surprinzător, am găsit şi 10 din 35 care costă mai puţin în Ungaria. Adevărat, acest lucru nu mai este valabil în cazul făinii, pentru că în primele zile ale lunii octombrie Lidl Ungaria a crescut preţul cu 25%, iar în cazul ouălor diferenţa este neglijabilă, 0,3 HUF (0.004 Lei), dar consumatorul maghiar plăteşte mai puţin. pentru celelalte opt produse: lapte ESL, 1,5 lapte UHT, file de piept de pui şi curcan, apă minerală, sare şi brânză gouda”, scrie G7.hu.

Citeşte şi România devine ţara scumpirilor. ANRE atrage atenţia: Va mai exista un val de scumpiri. Prețurile sunt extrem de mari

Prin urmare, coșul cu cele 35 de produse este mai ieftin cu 10,6% în România față de Ungaria – 14.328 de forinți (193,5 Lei) la supermarketurile Lidl din Budapesta, față de 12.800 de forinți (173 de Lei) la Cluj-Napoca.

Potrivit studiului, legumele și fructele sunt mai ieftine în Ungaria, în timp ce laptele și carnea costă mai puțin în România.


loading...
Partenerii noștri