ANALIZĂ. Cum s-a prăbuşit Iohannis în sondaje. Evoluţia lui Ponta şi Băsescu în topul încrederii

O analiză Infopolitic arată, pe baza datelor sondajelor CSCI realizate în cursul anului 2015, cum a evoluat încrederea românilor în preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi fostul şef al statului, Traian Băsescu. Una dintre concluziile analizei este accea că "efectul Iohannis este din ce in ce mai redus", iar momentul punerii sub acuzaţie a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD.
Ionela Marcu
07 sept. 2015, 06:18
ANALIZĂ. Cum s-a prăbuşit Iohannis în sondaje. Evoluţia lui Ponta şi Băsescu în topul încrederii

Analiza InfoPolitic prezinta evolutiile principalilor indicatori din 2015. Principalele concluzii ale analizei sunt următoarele:

– Efectul Iohannis este din ce in ce mai redus. Dincolo de scaderea increderii in presedinte, pentru prima data directia tarii este apreciata mai degraba ca fiind una proasta, mai ales de catre pensionari si muncitori.

 – Singurul indicator general care ramane preponderent pozitiv este aprecierea economiei tarii. Multumirea fata de masurile fiscale ale Guvernului este reflectata si in scaderea nivelului anti-pesedismului printre intelectuali (care raman insa principalii oponenti ai actualei guvernari).

 – Momentul punerii sub acuzatie a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD, care depasise PNL in prima saptamana din iunie. Fata de socul initial, cifrele par sa se intoarca spre tendinta initiala.

 – Cresterea PNL din iunie a fost anulata de o scadere la fel de puternica in august, iar PSD a scazut mai putin in populatia totala. In schimb, a crescut procentul celor nehotarati (undeva spre 23%), dar si a celorlalte partide de dreapta (mai ales partidul Monicai Macovei, ajuns spre nivelul pragului electoral).

– Noul partid ALDE pare sa obtina mai putin decat ar fi obtinut PLR singur in lunile anterioare, iar UNPR (masurat pentru prima oara separat de PSD) nu ar depasi doua procente, in ciuda supraexpunerii si a tratarii pozitive in media de toate culorile.

Evolutii incredere in Klaus Iohannis, Victor Ponta si Traian Basescu

Increderea in Iohannis a scazut mult mai puternic decat cea in Ponta, dar ramane la peste 50% in august. A scazut mai ales increderea puternica in Iohannis.

Un val de scadere a avut loc in iunie, dupa ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% incredere foarte multa), iar al doilea val, mai mic (-5%) a avut loc in lunile iulie si august. Simetric, a crescut procentul celor cu incredere foarte putina, de la doar 8% in martie si aprilie la 22% in august.

Increderea in Victor Ponta ramasese la un prag de 40% inainte de mediatizarea dosarului penal. Scaderea increderii in Victor Ponta a avut loc imediat dupa ce aceasta tema a explodat in mass-media. Nivelul actual + 36%

Increderea in Traian Basescu ramane aprox. constanta (17-18%), in limita marjei de eroare. Pare sa existe o usoara scadere a procentului celor puternic anti-Basescu (de la 69% in primavara la 60% in august), pe masura ce nu mai este asociat cu o pozitie de putere.

Incredere in Klaus Iohannis si Victor Ponta – pe segmente

In cazul lui Iohannis, in martie toti aveau cam acelasi nivel foarte ridicat de incredere (80%). Pensionarii au avut un traseu distinct fata de celelalte categorii, cu un val de scadere in iunie si altul in august, cand ajung la nivelul de 40%.

Printre muncitori, tineri si intelectuali, scaderea increderii in Iohannis a fost paralela si mai putin brusca, dinspre 80% spre 65%. Printre tineri procentul nu mai scade si in august.

Tabloul din august arata o imagine aproape in oglinda, cu pensionarii cu incredere multa in Victor Ponta si mai putina in Iohannis si celelalte categorii cu o situatie inversata.

Pensionarii au avut un nivel relativ constant de apreciere pentru Victor Ponta, in jur de 55%. In toate celelalte grupuri este sub 50%.

Dupa scandalul cu DNA, au avut loc scaderi ale increderii in iunie si august mai ales printre muncitori si tineri. Printre intelectuali a existat o scadere la inceputul lui iunie si apoi a scazut mai lent, dar constant.

Stanga vs. dreapta – evolutie

Dominatia clara a dreptei de dupa victoria lui Iohannis nu mai este de actualitate, zona de stanga a crescut (mai ales in primavara), iar in august nu au existat modificari in ceea ce priveste cele doua blocuri.

In august, partidele de dreapta ar strange 48% din voturi, partidele de stanga 45%, iar alte partide cca 7%, din care majoritatea se duc in contul UDMR. Partidele populiste au pierdut teren dupa esecul PPDD.

Perceptii despre economia tarii
Opinia majoritara in ultimele 4 luni este ca sub guvernarea Ponta economia tarii s-a imbunatatit (46%).

Aproximativ o treime din romani considera ca economia a ramas la fel ca inainte, iar o cincime cred ca aceasta s-a inrautatit sub guvernarea Ponta.

Directia in care merge tara

Punctul maxim de optimism generalizat a fost atins in luna ianuarie, dupa alegerile prezidentiale, iar de la acest punct maxim a inceput scaderea graduala
In aprilie asteptarile erau inca preponderent pozitive, dar incepand cu luna iunie cele doua curente au devenit de dimensiuni egale (cate 45% fiecare)

In luna august, pentru prima oara in 2015 sunt mai multi oameni care considera ca directia in care merge tara este proasta decat oameni care considera ca aceasta este buna. S-a revenit la situatia de dinainte de alegeri.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici