Analiză Economica.net: Producția de cereale a României ar putea scădea cu 1,4 milioane de tone în 2022

Până la sfârşitul lunii mai, suprafețele însămânțate cu principalele cereale și uleioase sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, arată datele Ministerului Agriculturii. Conform prognozei, exceptând floarea-soarelui, randamentele la hectar vor fi însă mai mici.

06 iun. 2022, 15:42
Analiză Economica.net: Producția de cereale a României ar putea scădea cu 1,4 milioane de tone în 2022

România ar putea produce anul acesta cu 1,4 milioane de tone de cereale (grâu, porumb, orz) mai puțin decât anul trecut. Producția de grâu, porumb și orz a României ar putea ajunge anul acesta la aproximativ 25,8 milioane de tone, cu 5,1% sub cea de anul trecut, ceea ce înseamnă un minus de 1,4 milioane de tone, potrivit calculelor Economica pe baza datelor Ministerului Agriculturii și a ultimei prognoze a Comisiei Europene.

În schimb, producția totală de floarea-soarelui și rapiță va crește cu 7,8%, până la aproximativ 4,5 milioane de tone, pe fondul unor randamente mai bune la floare. Cantitatea este cu 330.000 de tone mai mare față de 2021.

Citeste si Președintele ANAF anunță măsuri ferme împotriva evaziunii fiscale. Cum vor fi împiedicate noi cazuri de mită printre inspectori

La floarea-soarelui, experții Comisiei estimează că fermierii vor obține o medie de 2,66 tone la hectar, cu 10% mai mult decât anul trecut, adică cea mai mare din UE și cu 3,3% peste media ultimilor cinci ani.

Deficitul substanțial de precipitații de la începutul primăverii, dar și temperaturile sub medie au afectat însă negativ culturile de iarnă, ceea ce i-a determinat pe specialiștii Comisiei Europene să revizuiască în scădere ultima prognoza privind randamentul culturilor de grâu, orz și rapița.

Citeşte mai mult pe www.economica.net

Citeste si Călătoriile peste hotare devin mai scumpe. Biletele de avion s-ar putea scumpi considerabil în 2022