Președintele ANAF anunță măsuri ferme împotriva evaziunii fiscale. Cum vor fi împiedicate noi cazuri de mită printre inspectori

Noul președinte al Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, anunță că va declanșa, cu sprijinul celor de la Antifraudă, acțiuni foarte ferme în zona marii evaziuni fiscale de la noi din țară.

06 iun. 2022, 12:08
Președintele ANAF anunță măsuri ferme împotriva evaziunii fiscale. Cum vor fi împiedicate noi cazuri de mită printre inspectori

Lucian Heiuș a fost numit președinte al ANAF de către premierul Nicolae Ciucă, prin decret, în urmă cu o lună. Aceasta ar fi una dintre primele sale acțiuni, de când se află la conducerea instituției.

„Începem acțiuni foarte ferme cu Antifrauda acolo unde se produce marea evaziune fiscală. Am declarat de la începutul mandatului meu că nu mi se pare normal să mai irosim resursele ANAF, care oricum sunt limitate, alergând după un comerciant care vinde și el 3 covrigi și un suc la un colț de stradă, într-un chioșc. Trebuie să mergem acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a spus președintele ANAF, în cadrul emisiunii Ora de Profit, de la Prima TV.

Citește și: Şeful ANAF: „Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după un profesor sau după o manichiuristă”

Totodată, președintele ANAF a mai anunțat că acțiunile de control vor fi direcționate și către marile companii, pentru a vedea, printr-o analiză a dosarului prețului de transfer, dacă principiul conform căruia profitul este impozitat acolo unde se produce este respectat, fără a fi externalizat spre alte zone. Noul președinte ANAF anunță și ce va face pentru a împiedica noi cazuri de mită printre inspectori, ca și cu procesul de digitalizare a serviciilor fiscale.

Cine este noul președinte ANAF,  Lucian Heiuș

Lucian Heiuș a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), decizia fiind semnată de premierul Nicolae Ciucă, pe data de 5 mai.

Fost parlamentar PNL, Heiuș a trecut la șefia ANAF de pe poziția pe secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a fost în trecut în mai multe rânduri aproape de a fi numit la ANAF de către PNL, iar în februarie, la momentul la care precedentul președinte, Mirela Călugăreanu, a fost avizată de către comisiile parlamentare pentru un post la Curtea de Conturi, PNL a dorit să îl numească în funcție cât de rapid.

Citește și: ANAF, primii pași spre digitalizare. Românii scapă de birocrație, anunțul a fost făcut chiar de președintele instituției

Noul președinte ANAF a absolvit Institutul Politehnic Cluj – Napoca și o facultate de Management Turistic și Comercial. Anterior a ocupat mai multe posturi la AJFP Hunedoara, DGRFP Timișoara, precum și funcții de director în Ministerul Finanțelor, astfel că are o experiență semnificativă în sistemul finanțelor publice. În perioada 2017 – 2020 a fost președinte al PNL filiala Hunedoara.