Analize esenţiale care evaluează starea rinichilor

Printre analizele pe care le faci periodic este bine să le incluzi și pe cele care semnalează eventualele probleme la nivelul rinichilor.

RomaniaTV.net
31 oct. 2016, 09:35
Analize esenţiale care evaluează starea rinichilor

Examenul de urină

Oferă indicii asupra stării funcționale a rinichilor. Analiza determină modificări precum cele de aspect, culoare și densitate. Prezența unui exces de proteine în urină (proteinuria) arată posibila existență a unor boli precum insuficiența renală cronică, rinichiul polichistic, glomerulonefrita (boală care împiedică rinichii să își exercite funcția de filtrare și eliminare a excesului de apă și a substanțelor toxice din sânge), pielonefrita (infecție a rinichilor).

Determinarea creatininei în sânge

Valorile crescute ale creatininei sangvine sunt asociate cu diverse probleme renale (infecții, boala cronică de rinichi, deteriorarea vaselor de sânge din rinichi etc.).

Citeşte şi  Pietrele la rinichi: de ce apar şi cum le tratezi

Ecografia

Poate arăta prezența chisturilor sau tumorilor la nivelul rinichilor.

Tomografia computerizată

Alături de imagistica prin rezonanță magnetică, tomografia computerizată depistează abcesele, chisturile, litiaza sau tumorile renale.

La ce simptome să fii atent

Bolile de rinichi nu au mereu simptome evidente, lucru care întârzie diagnosticarea și, implicit, tratamentul lor. Alteori, următoarele semne ne arată că rinichii sunt în suferință: durerea în regiunea lombară care iradiază spre organele genitale, modificările urinei (tulbure, cu sânge sau cu spumă), pleoape sau picioare umflate, jet urinar slab, usturime la urinare, nevoia frecventă de urinare, mai ales noaptea.

De ce e nevoie de ecografie în sarcină