Analize pe care orice femeie trebuie să le facă înainte de a rămâne însărcinată

Rolul de mamă nu este deloc o joacă de copii. Femeile care se pregătesc de acest pas important trebuie să se asigure, întâi de toate, că sunt perfect sănătoase. Din acest motiv, medicii le recomandă o serie de analize pe care este obligatoriu să le facă înainte de a rămâne însărcinate.
Romania TV
28 nov. 2012, 06:08
Analize pe care orice femeie trebuie să le facă înainte de a rămâne însărcinată

În primul rând, femeilee trebuie să facă un consult de specialitate, unde se va face examenul clinic şi o ecografie transvaginală. Urmează apoi o serie de analize, pe care medicii le recomandă celor care vor să rămână însărcinate.

„Analizele uzuale care se fac sunt hemoleucograma, grup sanguin şi Rh (ambii parteneri), coagulograma, sumarul de urină, urocultura. De asemena, se fac teste pentru depistarea infecţiilor precum: sifilis (VDRL), HIV, Hepatita B, Hepatita C, Toxoplasma, Chlamydia, Citomegalovirus şi Rubeola. Obligatoriu se face examenul de secreţie vaginală, cultura col şi examenul citologic cervico-vaginala Babeş Papanicolau”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu.

CITEŞTE ŞI: Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Cu ajutorul hemoleucograma se pot descoperi niveluri scăzute ale hemoglobinei, care se corelează cu prezenţa anemiei. Este foarte important să se stabilească tipul anemiei şi originea acesteia.

Numarul crescut de leucocite se corelează frecvent cu prezenţa infecţiilor şi a stărilor inflamatorii. Este indicat să fie tratate înainte de sarcină, mai ales că infecţiile pot induce numeroase complicaţii în timpul sarcinii.

Trombocitele au rol important în coagulare, iar scăderea numărului acestora evidenţiază tendinţa la sângerare, iar creşterea lor se asociază cu stările de hipercoagulabilitate.

Determinarea grupului sanguin şi Rh este importantă pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO (sunt foarte rare şi rar produc izoimunizare) şi Rh. În caz de incompatibilitate de tip Rh, atunci când mama are Rh negativ şi tatăl are Rh pozitiv, pot apare complicaţii care pot conduce la pierderea sarcinii.

Pe baza sumarului de urină se evaluează balanţa hidroelectrolitică. Se pot identifica infecţii ale tractului urinar şi disfuncţii renale/hepatice sau ale metabolismului glucidic.

Teste pentru Toxoplasma, Chlamydia, Citomegalovirus şi rubeola. Se dozează atât imunoglobulinele G (IgG), cât şi imunoglobulinele M (IgM). Prezenţa de IgG semnifică infecţie veche, de obicei vindecată şi prezenţa de anticorpi, iar IgM indică o infecţie activă care necesită tratament.

Determinarea antigenelor virale pentru virusurile hepatitice B si C. Depistarea unei astfel de infecţii impune precauţii în timpul sarcinii si tratament pentru copil în primele ore de la naştere.

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală şi este periculoasă atât pentru părinţi, cât şi pentru făt. Netratată, ea poate determina malformaţii congenitale grave asociate cu retard mental sever la nou-născut. Diagnosticul serologic al sifilisului este uşor de realizat, la fel ca şi tratamentul afecţiunii care constă în administrarea de antibiotice.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri cu infecţie HIV în ţara noastră, se recomandă testarea prenatală a tuturor femeilor care îşi doresc un copil. Virusul imunodeficienţei umane poate fi transmis de la mama infectată la făt. Femeile însărcinate, infectate cu HIV, pot primi tratament antiviral pe parcursul sarcinii, limitând astfel transmiterea virusului la făt. Nou-născutul va primi tratament şi după naştere, pentru o perioadă de câteva luni, mai ales că infecţia nu poate fi evidenţiată în primele săptămâni după naştere. De asemenea, nu este recomandată alăptarea copiilor ai căror mame sunt infectate cu HIV.

Testul Babeş-Papanicolau este important pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Maxime de coșmar în România. Va fi o zi infernală
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări