Analize pe care trebuie să le facă regulat orice femeie

Sănătatea este cel mai de preţ dar pe care îl avem. Şi cum întotdeauna este mai bine să previi decât să vindeci, vă prezentăm o listă de analize pe care orice femeie trebuie să le facă regulat, chiar dacă este sănătoasă.

RomaniaTV.net
13 sept. 2012, 20:23
Analize pe care trebuie să le facă regulat orice femeie

1. Testul de depistare a cancerului la sân

O depistare precoce a cancerului la sân creşte simţitor şansele de vindecare. Dacă se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt uşor de tratat. În plus, se împiedică invadarea ganglionilor limfatici şi a altor organe precum plămânii sau creierul. Între 20 şi 30 de ani, dacă în familie nu există antecedente, testul de depistare a cancerului la sân trebuie făcut cu o regularitate de o dată la trei ani. Mamografiile sunt foarte precise. Ele pot depista o formaţiune suspectă la sân chiar şi cu 3 ani înainte de a o putea simţi prin palpare. Între 40 şi 50 de ani (grupa cu cel mai mare risc), acest test trebuie repetat în fiecare an. Între 50 şi 74 de ani, scanarea se poate face o dată la doi ani.

2. Testul de depistare a cancerului de col uterin (cervical)

Cervixul este porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care creşte fătul). Cervixul face legătura între uter şi vagin. Infecţia cu virusul papiloma este cauza majoră a declanşării cancerului. Cea mai eficientă metodă de tratament începe cu depistarea precoce a bolii. Testul Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafaţa colului, celule ce pot fi îndepărtate înainte de a se transforma în cancer.

3. Testul de depistare a osteoporozei

Osteoporoza este o boală a oaselor care afectează structura acestora făcându-le mai fragile. Această boală se accelerează după menopauză. Primul simptom al bolii este fractura osului care se poate produce şi după o căzătură minoră, chiar şi la o răsucire a trunchiului. Osteoporoza ameninţă jumătate din populaţia de peste 50 de ani.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro