Anastase, despre cererea USL de revocare: Nici dumnealor nu credeau în acest demers

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că solicitarea opoziţiei de revocare a sa din funcţie este neregulamentară şi neconstituţională şi că nici opoziţia nu credea în acest demers.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 09:59
Anastase, despre cererea USL de revocare: Nici dumnealor nu credeau în acest demers

„Ştim cu toţii că vorbim de un termen neregulamentar şi neconstituţional. Preşedintele de şedinţă a aplicat o procedură firească: a îndreptat către Biroul permanent o solicitare făcută de aceştia. Nici dumnealor nu credeau în acest demers”, a afirmat Anastase, întrebată în legătură cu solicitarea opoziţiei de revocare a sa din funcţie.

Ea a arătat că există din 2005, când preşedinte al Camerei era Adrian Năstase, un demers făcut către Curtea Constituţională care a clarificat că un preşedinte de Cameră poate fi revocat doar de grupul parlamentar care l-a susţinut şi l-a propus pentru funcţia respectivă.

„Nu există alte condiţii. Am reluat stenograma de la momentul desfăşurării şedinţei de alegere a preşedintelui Camerei, propunerea a fost făcută de PDL. Credeţi-mă, este partidul în care rămân, nu am nicio intenţie de a trece la alt grup parlamentar, drept urmare aceasta este situaţia”, a adăugat Anastase.

Parlamentarii USL au părăsit, miercuri, sala de plen a Camerei Deputaţilor, nemulţumiţi de faptul că propunerea de introducere pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţie a preşedintelui forului, Roberta Anastase, nu a fost supusă votului.

Anunţul de părăsire a lucrărilor a fost făcut de către liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, după ce preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat că solicitarea USL privind revocarea din funcţie a Robertei Anastase se trimite Biroului Permanent al Camerei.

„Aţi venit cu o temă totalmente nepregătită, deşi aţi avut la dispoziţie atât timp. Eu regret amarnic dacă decizia dumneavoastră de a părăsi sala de şedinţe este una neserioasă, eu cred că nu aveţi temei juridic”, a spus Oltean. El a mai spus că solicitarea USL încalcă prevederile regulamentare, potrivit căreia revocarea preşedintelui Camerei poate fi cerută de grupul care l-a propus.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a spus că opoziţia a venit la lucrări în speranţa că va fi respectat Regulamentul Camerei.

„Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL părăsesc sala pentru că nu aţi respectat Regulamentul”, a adăugat Duşa.

Dezbaterile aprinse între opoziţie şi putere pe tema introducerii pe ordinea de zi solicitării USL de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, au durat aproape o oră, timp în care coaliţia majoritară a susţinut că propunerea opoziţiei trebuia discutată mai întâi în Biroul Permanent al Camerei, în timp ce opoziţia a arătat că plenul este suveran.