Anca Boagiu şi Adriean Videanu, audiaţi la DNA în ultimul dosar al Elenei Udrea VIDEO

Senatorul PNL Anca Boagiu şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-au prezentat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție, unde au fost citaţi în calitate de martor în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauțiune, potrivit România TV.

04 nov. 2015, 12:22

UPDATE, ora 15.30: Senatorul PNL, Anca Boagiu, a ieşit de la DNA, unde a fost audiată în calitate de martor în al treilea dosar penale al Elenei Udrea.

Am venit la sediul DNA, asa cum trebuie sa faca orice cetatean al acestei tari atunci cand este invitat in calitate de martor. Nu am facut altceva decat sa spun ceea ce stiam si sa rapsund la ceea ce stiam, la supozitii, atunci cand am fost intrebata„, a declarat Anca Boagiu.

Întrebată dacă îl cunoaşte pe omul de afaceri Bogdan Buzăianu, aceasta a răspuns că „nu” şi că nici nu ştiu nimic despre „banii dati de acest domn in campania electorala din 2012 a PDL. „Ceea ce am avut de spus se află deja în declarația mea oficială”, a adăugat Boagiu.

Cât priveşte demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier, aceasta a spus că vrea să comentez subiectul în faţa sediului DNA. „Nu as vrea sa comentez aici miscarile politice, nu este un loc potrivit. Insa ma bucur ca generatia tanara a venit si se bate sa ia Romania inapoi si cred ca a reusit si este un lucru extraordiar pentru fiecare din noi„, a spus Boagiu.

–––––––––––––––––––––––––

Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor în Guvernele Boc, a fost audiată de procurorii anticorupție. Potrivit surselor judiciare, ea a fost audiată în ultimul dosar al Elenei Udrea. Aceasta nu a vrut să facă nicio declaraţie la sosirea la DNA.

În jurul orei 15.00 a ajuns la DNA şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Acesta le-a spus jurnaliştilor că a fost citat în calitate de martor, fără să mai facă şi alte declaraţii.

Marţi, în acest dosar au fost audiaţi Vasile Blaga și Ioan Oltean.

De asemenea, Vasile Blaga a fost citat şi audiat, marţi, la DNA în calitate de martor, după ce numele lui a apărut în mai multe denunţuri formulate la DNA, atât de către Ana Maria Topoliceanu, cât şi de către Elena Udrea. Aceasta din urmă a precizat că Blaga ştia că o parte din banii primiţi ca mită de la omul de afaceri Buzăianu ar fi fost folosiţi de cei de la PDL pentru campania locală din 2012.

Mai mult, în denunţul Anei Maria Topoliceanu este specificat faptul că banii au fost aduşi în două genţi de către ea şi o persoană apropiată de Buzăianu, au fost daţi în sediul PDL din Modrogan şi că în acel moment, Vasile Blaga era prezent.

„Am fost citat în calitate de martor în dosarul în care s-au cerut în Parlament avize pentru Elena Udrea”, a declarat Vasile Blaga la intrarea în DNA.

Acesta a mai spus că nu știe nimic despre banii de la Buzăianu care ar fi ajuns la fostul PDL şi nici ce declarații a făcut Elena Udrea pe acest subiect. „Ferească, Dumnezeu, nu ştiu aşa ceva şi nici nu am auzit-o pe Elena Udrea spunând aşa ceva. Nu ştiu şi nici nu am auzit de aşa ceva”, a declarat copreşedintele PNL.

Blaga a adăugat că el nu a fost prezent când s-au dat sume de bani la partid, aşa cum a susţinut Ana Maria Topoliceanu într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor. „Nu am fost prezent niciodată când s-au dat gențile cu bani”, a precizat Blaga.

Procurorii DNA au dispus vineri măsura controlului judiciar pe cauțiune în cazul Elenei Udrea în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, nu însă și arestarea preventivă, fiind stabilită suma de cinci milioane lei.

În acest dosar, procurorii o acuză pe Elena Udrea de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Elena Udrea este acuzată că, în 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în partid, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„Pentru a-și exercita influența (…), la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media”, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.