Vasile Blaga, audiat la DNA: Nu am fost prezent niciodată când s-au dat genţile cu bani la PDL. UPDATE

Copreședintele PNL Vasile Blaga s-a prezentat, marți, la DNA pentru a fi audiat în dosarul Elenei Udrea, în care Camera Deputaţilor a dat aviz pentru urmărirea penală a acesteia.  

03 nov. 2015, 09:58
Vasile Blaga, audiat la DNA: Nu am fost prezent niciodată când s-au dat genţile cu bani la PDL. UPDATE

UPDATE ora 13.25 Vasile Blaga a ieşit de la audieri de la DNA. Acesta le-a spus jurnaliştilor că nu are nicio legătură cu „afaceri şi sponsorizări ilegale”.

Am declarat clar că nu am cunoştinţă de nicio sponsorizare de trei milioane de euro sau dolari din partea domnului Buzoianu şi lucrurile acestea nu s-au discutat niciodată în partid, cel puțin nu în prezența mea. De asemenea, nu există niciun denunţ al Anei Maria Topoliceanu, cum că aş fi fost în vreo cameră, unde s-au adus genţi cu bani pentru campanie PDL din 2012. Nu am nicio legătură de niciun fel cu afaceri ilegale şi sponsorizări ilegale de la aceşti domni„, a declarat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a vorbit şi despre tragedia de la clubul Colectiv şi a spus că cei vinovaţi trebuie să plătească.

Oricine este vinovat, politician sau nu, trebuie să răspundă în faţa legii. Îmi arăt toată compasiunea şi faţă de victime şi le doresc tot binele din lume celor care se zbat între viaţă şi moarte. De dat asta cred că vor fi luate la întrebări persoane şi instituţiile publice implicate în astfel de situaţii. Nu vreau să fiu rău, dar jumătate din şcoli funcţionează ilegal. Ar trebui să respectăm legea cu toţii, iar aprobările să se dea în cunoştinţă de cauză„, a precizat Blaga.

–––––––––––––––––––––––––

Vasile Blaga a fost citat la DNA în calitate de martor, după ce numele lui a apărut în mai multe denunţuri formulate la DNA, atât de către Ana Maria Topoliceanu, cât şi de către Elena Udrea. Aceasta din urmă a precizat că Blaga ştia că o parte din banii primiţi ca mită de la omul de afaceri Buzăianu ar fi fost folosiţi de cei de la PDL pentru campania locală din 2012.

Mai mult, în denunţul Anei Maria Topoliceanu este specificat faptul că banii au fost aduşi în două genţi de către ea şi o persoană apropiată de Buzăianu, au fost daţi în sediul PDL din Modrogan şi că în acel moment, Vasile Blaga era prezent.

Am fost citat în calitate de martor în dosarul în care s-au cerut în Parlament avize pentru Elena Udrea„, a declarat Vasile Blaga la intrarea în DNA.

Acesta a mai spus că nu știe nimic despre banii de la Buzăianu care ar fi ajuns la fostul PDL şi nici ce declarații a făcut Elena Udrea pe acest subiect. „Ferească, Dumnezeu, nu ştiu aşa ceva şi nici nu am auzit-o pe Elena Udrea spunând aşa ceva. Nu ştiu şi nici nu am auzit de aşa ceva”, a declarat copreşedintele PNL.

Blaga a adăugat că el nu a fost prezent când s-au dat sume de bani la partid, aşa cum a susţinut Ana Maria Topoliceanu într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor. „Nu am fost prezent niciodată când s-au dat gențile cu bani„, a precizat Blaga.

Procurorii DNA au dispus vineri măsura controlului judiciar pe cauțiune în cazul Elenei Udrea în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, nu însă și arestarea preventivă, fiind stabilită suma de cinci milioane lei.

În acest dosar, procurorii o acuză pe Elena Udrea de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Elena Udrea este acuzată că, în 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în partid, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„Pentru a-și exercita influența (…), la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media”, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea şi un fost director BRD, URMĂRIŢI PENAL