Anca Dragu: Vom avea şi un al cincilea BPR, dar e obligaţia noastră să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai

A cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite va fi convocată, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.

08 sept. 2021, 12:48
Anca Dragu: Vom avea şi un al cincilea BPR, dar e obligaţia noastră să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai

Anca Dragu susține că există obligaţia de a face „toate demersurile să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai”. „(…) nimeni nu poate tergiversa şi amâna şi duce în derizoriu o moţiune de cenzură”, a subliniat Dragu.

„Vom avea probabil şi un al cincilea BPR, dar este obligaţia noastră să facem toate demersurile să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai”, a declarat, miercuri, Anca Dragu.

Anca Dragu a explicat și ce se întâmplă cu votarea moțiunii de cenzură: „După cum am citit în aceste decizii ale CCR, nimeni nu poate tergiversa şi amâna şi duce în derizoriu o moţiune de cenzură”.

Întrebată dacă este nevoie de un plen reunit pentru votarea ei fără BPR dacă nu se întruneşte cvorumul, Anca Dragu a declarat: „Dacă parlamentarii decid să nu respecte Constituţia trebuie să explice de ce fac acest lucru”.

Moțiunea de cenzură a fost blocată, după ce patru şedinţe ale BPR au fost suspendate din lipsă de cvorum, fără a se putea lua o decizie. Mai mult, liberalii din tabăra Cîţu au propus amânarea cu două săptămâni a dezbaterii moţiunii de cenzură sub pretextul verificării semnăturilor de susţinere a acesteia.

Ludovic Orban a declarat, miercuri, că este nevoie să fie convocate Camerele Reunite ale Parlamentului deoarece este „obligaţie constituţională”. Mai mult, liderul liberal a făcut apel la PNL şi USR PLUS pentru a reface coaliţia de guvernare.

Ludovic Orban a reacţionat în contextul în care premierul Florin Cîţu a trimis demisiile miniştrilor USR PLUS la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații făcute de Orban:

-Romania traversează o criză politică şi guvernamentală care afectează românii, care afectează capacitatea instituţiilor statului de a face faţă provocărilor cu care se confruntă România, de asemenea, care pune serioase semne de întrebare cu privire la percepţia externă asupra ceea ce se întâmplă în România.

-Preocuparea mea de căpătâi în această perioadă este aceea de a căuta soluţii pentru a pune punct cât mai repede acestei crize politice.

– Am promis în campania electorală patru ani de pace, stabilitate, patru ani în care să ne concentrăm pe dezvoltarea României, patru ani în care să punem în practică toate reformele de care are nevoie de România, de creştere economică, a veniturilor fiecărui cetăţean român.

-Trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce am promis românilor. Astăzi românii se uită la noi şi nu înţeleg de ce a apărut această criză politică şi guvernamentală, de ce problemele cu care se confruntă nu sunt soluţionate aşa cum se aşteaptă ei.

-România face faţă, ca şi alte ţări, unui val de scumpiri atât în domeniul energiei, cât şi în domeniul alimentelor, materialelor de construcţie, cât şi în alte domenii.

-Ne confruntăm cu o creştere a infalţie, cu o incertitudine legată de susţinerea programului de investiţii publice. De asemenea, ne confruntăm cu o creştere îngrijorătoare a numărului de infecţii COVID-19 în cadrul valului patru.

-România trebuie să finalizeze negocierile pentru PNRR. Trebuie să finalizeze negocierile pentru acordul de parteneriat cu UE privind exericţiul financiar european pe 2021-2027.

-România trebuie să finalizeze negocierile pentru utilizarea fondurilor în cadrul programului european Just transition fund. Numai astfel putem să aducem în ţară cele 80 de miliarde de euro puse la dispoziţia românilor de UE pentru a putea fi transformaţi în proiecte.

-Fac apel către toţi liderii politici să analizeze situaţia în care ne găsim şi să se implice pentru soluţionarea cât mai rapidă a crizei.

-Din punctul meu de vedere, nu există decât o singură soluţie politică onorabilă pentru România şi pentru PNL – refacerea coaliţiei de guvernare care s-a constituit după alegerile parlamentare, care a generat o majoritate parlamentară, un program de guvernare la nivelul provocărilor românilor.