Anchetă a DSP Olt la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt a început, luni, o anchetă la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina, după ce săptămâna trecută Spitalul Județean de Urgență a solicitat rearondarea la un alt centru de transfuzii din cauza unei suspiciuni de hepatită B la unul dintre donatorii fideli ai centrului din Slatina.

03 mart. 2014, 12:40
Anchetă a DSP Olt la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina

Directorul DSP Olt, medicul Victorița Diaconescu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că reprezentanții instituției au început luni ancheta, iar în cursul acestei săptămâni la Centrul de Transfuzii Slatina va veni în control și o echipă de la Ministerul Sănătății.

„Vrem să știm și noi ce se întâmplă acolo, de aceea de astăzi colegii noștri de la Inspecția Sanitară au început un control la Centrul de Transfuzii Slatina. Pe durata verificărilor, centrul este închis. Probabil că mâine va începe și controlul de la minister”, a spus Victorița Diaconescu. Aceasta a menționat că nu au venit rezultatele analizelor în cazul pacientului Spitalului Județean de Urgență Slatina care a primit sânge de la un donator suspect de hepatita B.

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Slatina, Andrei Iordache, a precizat luni, pentru AGERPRES, că pacientul care a primit sângele provenind de la donatorul suspectat de hepatita B a fost externat și va fi rechemat pentru noi analize. Pacientului i-a fost făcută o internare de zi, săptămâna trecută, la Secția de boli infecțioase a spitalului din Slatina, pentru a-i fi recoltate probe.

Andrei Iordache a adăugat că SJU Slatina va primi sânge de la un centru de transfuzii din județul Gorj. „Noi am fost rearondați la un centru de transfuzii din Gorj. Am solicitat Centrului de Transfuzii Slatina să ne trimită date despre tot sângele sau produsele din sângele care provin de la donatorul suspectat de hepatită B”, a mai precizat managerul spitalului.

Ministrul interimar al sănătății, Nicolae Bănicioiu, a dispus la finalul săptămânii trecute efectuarea unui control de fond la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina pentru cunoașterea situației reale din această instituție. Comisia de control care va evalua suspiciunea de infecție cu virusul hepatitic B post transfuzională este formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Institutului Național de Hematologie Transfuzională și ai Direcției de Sănătate Publică Olt.

Săptămâna trecută Spitalul Slatina a fost notificat privind plasma provenită de la un donator vechi, ale cărui analize au fost bune la penultima donare, din 2013, atunci când plasma a fost validată și livrată spitalului, dar care, în urma analizelor pentru donarea din luna februarie, este suspect de hepatita B. Spitalul a fost notificat deoarece este posibil ca donatorul să fi contactat virusul hepatic cu câteva zile înainte de donarea din 2013 și din acest motiv să nu fi putut fi depistat la analizele de atunci.

Plasma provenind de la donatorul suspectat acum de hepatita B a ajuns la un pacient cu afecțiuni cardiace internat la începutul anului la Spitalul Slatina.

Citeşte şi Bănicioiu: Sunt doar un administrator al sistemului sanitar până marţi