ANCHETĂ a Ministerului Educaţiei la un liceu din Covasna pentru scandalul bentiţei tricolore

O echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica situaţia semnalată la Grupul Şcolar "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, se arată într-un comunicat al MEN. O elevă a grupului şcolar din Covasna a reclamat faptul că a fost ameninţată şi jignită de colegii ei maghiari, pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală, pe data de 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 09:11
ANCHETĂ a Ministerului Educaţiei la un liceu din Covasna pentru scandalul bentiţei tricolore

„În urma situaţiei sesizate la grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări după ce vor fi parcurse toate procedurile legale. Ministerul Educaţiei Naţionale subliniază că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale, care constituie piloni ai demnităţii umane”, se arată în comunicatul MEN.

Mai mulți elevi maghiari de la Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din Covasna s-au declarat nemulțumiți de faptul că elevii români au venit la școală, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, purtând accesorii ce aveau culorile roșu, galben și albastru.

Se pare că ideea de a purta bentiţele tricolore la şcoală a aparţinut unor eleve de clasa a IX-a. Din cauza gestului ei, una dintre fete susţine că a primit ameninţări de la colegii maghiari pe Facebook. Mai mult, spune ea, diriginta sa a vrut să îi taie bentiţa cu o foarfecă.

„Jos Sabina ţigan Elena! Moarte Sabina Elena! Trăiască Ungaria Mare! Ţinutul Secuiesc de libertate! Ardeal, nu România! Româ-nia ţigănia!”, au fost jignirile aduse fetei.

Directorul ajunct al liceului, Claudia Vlad, a declarat la România TV că de Ziua maghiarilor de pretutindeni elevii români au purtat tricolorului, iar cei maghiari, cocarda, iar ameninţările au venit din partea fiecărei tabere.

„Nu este nicio problema că fata a purtat acea bentiţă. În data de 15 martie, copiii români şi-au pus tricolorul şi copiii maghiari şi-au pus cocarda maghiară. În momentul în care au apărut şi unii şi alţii, toţi au făcut gesturi obscene. Fata nu a fost ameninţată”, a spus Claudia Vlad.