Ancheta Daily Mirror: „Mafia cailor” din România cumpără un animal cu numai 10 lire sterline

O anchetă făcută în exclusivitate de publicaţia britanică Daily Mirror a scos la iveală cum acţionează gruparea infracţională română cunoscută sub numele de "Mafia cailor" în traficul cu carnea acestor fiinţe, din gospodăriile sătenilor săraci, până la abatoare şi fabricile de procesare a produselor ce ajung pe rafturile magazinelor.

11 feb. 2013, 16:28

Astfel, reporterii Daily Mirror au aflat că banda de români îi convinge pe sătenii săraci, care nu mai au cu ce să hrănească animalele, să le vândă lor caii. Cei din „Mafia cailor” plătesc pentru achiziţionarea unui asemenea animal echivalentul a 10 lire sterline (aproximativ 12 euro) sau cel mult 20 de lire sterline (aproximativ 22 de euro), în funcţie de cum se prezintă animalul.

De aici începe profitul bandei infractoare, iar cea de-a doua verigă a lanţului prin care se realizează acesta o constituia abatoarele, unde caii sunt sacrificaţi. Abatoarele plătesc pentru un animal „cu acte-n regulă” până la 27 de ori mai mult, adică echivalentul a 270 de lire sterline.

Un medic veterinar român care cunoşte cum merge afacerea le-a dezvăluit reporterilor britanici că abatoarele „închid însă ochii” la comerţul ilegal şi sacrifică animalele şi fără acte. „Cu documente corecte prezentate la diverse abatoare, şefii acestora nu au nevoie să acorde atenţie originilor ilegale” ale cărnii, potrivit sursei, dar nu este clar cum această carne de cal ajunge să fie prezentată drept carne de vită, scrie Daily Mirror.

Tabloidul mai precizează că aceeaşi sursă a vorbit şi despre „un mare furnizor francez” care cumpără carne de cal  ieftină „ilegală” din abatoarele din România şi o amestecă cu carne de vită de la „furnizori legali”, apoi o introduce în reţea ca „produs organic”. Aceste produse ajung pe rafturile magazinelor şi „nimeni nu face diferenţa” între un produs original şi unul contrafăcut, conţinând carne de cal, care nu figurează însă pe etichetă.

Publicaţia mai precizează că „problema cailor sălbatici vânduţi ţine de Delta Dunării, în special de judeţul Tulcea”, de unde localnicii prind caii şi apoi îi vând pe preţuri de nimic şi unde animalele nu sunt îngrijite şi sunt prost hrănite.

Tabloidul britanic a aflat de asemenea că veterinarii care emit documentele false pentru carnea de cal sunt plătiţi de gruparea mafiotă cu bani buni.