Anchetă DNA la CNADNR. Contracte DUBIOASE pentru apropiaţi ai unor politicieni de top

Procurorii DNA au descins, vineri dimineaţa, la sediul central al CNADNR, la Direcţii judeţene ale instituţiei, dar şi la Direcţia de Drumuri şi Poduri, într-un dosar privind contracte acordate preferenţial unor apropiaţi ai mai multor directori din cadrul CNADNR.

12 dec. 2014, 11:33
Anchetă DNA la CNADNR. Contracte DUBIOASE pentru apropiaţi ai unor politicieni de top

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2008 – 2014.

Anchetatorii au informatii ca CNADNR a acordat contracte cu dedicatie, dar si supraevaluate, catre persoane apropiate directorilor din instituţie, pe criterii politice sau pe prietenii. În urma percheziţiilor vor fi ridicate documente de la Companie, dar si de la Directiile Regionale de drumuri si poduri.

Surse judiciare apropiate anchetei susţin că s-a început urmărirea penală IN REM cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, pentru influenţarea rezultatelor unor licitații de atribuire a unor contracte de către CNADNR S.A.

Astfel, sunt implicaţii în cadrul C.N.A.D.N.R. S.A. și D.R.D.P. (Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri) CLUJ, IAŞI, BRAŞOV, CRAIOVA, BUCUREȘTI în vederea influențării deciziei privind atribuirea unor contracte privind servicii de reparare și de întreținere a autoturismelor din dotarea D.R.D.P, susţin sursele citate.

Firmele vizate în anchetă sunt, potrivit surselor citate, SC Eurospeed SRL, Sc Ro-Maryo SRL, Sc Rodna Trans SRL, SC Manolo SRL, SC Ram Europe SRL, SC Tig For Serv SRL, Sc Olflav Impex SRl.

Percheziţiile ar mai viza reşedinţa din municipiul Iaşi a lui Marius Eugen Ostaficiuc, consilier în Primăria Iaşi şi director adjunct comercial la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, şi a lui Marius Constantin Pătraşcu, patronul unei firme de transport.

Firma S.C. EUROSPEED S.R.L., din Scheia, celebră pentru că a vândut automăturători de 34.000 de euro bucata catre primaria Galaţi‎, a obţinut, în 2012, un contract de 1,38 milioane de lei de la Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, ca sa repare utilajele de deszapezire. In 2013, aceeaşi firmă a câştigat alte 2 contracte cu CNADNR pentru întreţinerea utilajelor, valoarea lor ridicânduse la 1,25 milioane de lei, fără TVA.

Despre S.C. RODNA TRANS S.R.L, controlată de vicepreşedintele PSD Ioan Rus, presa a scris că ar fi primit un contract de 1,1 mil lei de la CNADNR pentru intreţinerea utilajelor.

S.C. MANOLO S.R.L. a incheiat un contract prin ordonanţă de urgenţă cu DRDP Cluj, în 2013.

S.C. RAM EUROPE S.R.L a lucrat in asociere cu TMS Romania, a Vioricăi Dobriţoiu, soţia fostului ministru Corneliu Dobritoiu, ambele fiind vizate în anchetă. În 2008, firma TMS ar fi semnat un contract de 25 milioane lei cu CNADNR. Un alt contract între TMS şi CNADNR, direcţia Craiova, a fost în valoare de 6 milioane de lei. TMS în asociere cu RAM au semnat contracte de 5,6 mil lei cu CNADNR Craiova si SDN Târgu Jiu.

Tot în asociere cu firma Vioricăi Dobriţoiu, S.C. TIG FOR SERV S.R.L, din Dolj, a semnat contracte cu CNADNR Iaşi pentru piese de schimb pentru maşini.

S.C. OLFLAV IMPEX S.R.L., aparţinând lui Lucian Dascălu, un apropiat al lui Radu Berceanu, a câştigat contracte tot în asociere cu firma soţiei lui Corneliu Dobriţoiu, care l-ar fi avut om de legătură în interiorul CNADNR pe Aurel Petrescu, fost director general.