Anchetă după ce un poliţist a cerut premierului şi preşedintelui să fie eutanasiat

Direcţia de control intern de la Poliţia Română a început, marţi, o anchetă la Poliţia Judeţeană Cluj, după ce agentul Sever Legian a cerut într-un memoriu adresat premierului şi preşedintelui să fie eutanasiat de Ziua Naţională, acuzând instituţia clujeană de abuzuri în ultimii patru ani.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 12:58
Anchetă după ce un poliţist a cerut premierului şi preşedintelui să fie eutanasiat

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Adriana Simona Vornicu, a declarat că o echipă de la Direcţia de control intern din cadrul Poliţiei Române a început, marţi, o anchetă la instituţia clujeană pentru a verifica situaţia agentului Sever Legian. La rândul său, Sever Legian a declarat că a fost audiat timp de peste trei ore şi că a prezentat echipei de control toate documentele care îi susţin afirmaţiile.

„E bine că se fac cercetări, am fost audiat timp de trei ore, am prezentat toate documentele. Am încredere în preşedintele României şi în premier şi sper să se facă dreptate”, a spus Legian, potrivit Mediafax.

Sever Legian, agent la Poliţia Transporturi Cluj, a scris un memoriu pe care l-a trimis, în 3 noiembrie, premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu, în care reclama abuzuri ale Poliţiei Judeţene Cluj, în urma unui conflict pe care încerca să îl aplaneze în iulie 2009, când a fost tăiat la o mână de un cetăţean sirian, Khairat Chikhess, în timpul unei acţiuni de executare silită a firmei acestuia.

În memoriul adresat premierului şi preşedintelui, Legian cerea atât anchetarea persoanelor vinovate pentru cele întâmplate în iulie 2009, cât şi aprobarea „eutanasierii” sale de Ziua Naţională, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

„Prin prezentul memoriu vă solicit să-mi aprobaţi eutanasierea în 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde să vadă toţi clujenii unde ajunge un poliţist care şi-a făcut datoria punându-şi viaţa în pericol pentru a salva viaţa unui om. Persoanele care vor vedea acel eveniment îşi vor da seama că trăiesc într-o ţară în care nu mai ai voie nici măcar să-ţi faci datoria la seviciu, deoarece ulterior poţi fi pedepsit de şefi, iar aceştia nu vor fi găsiţi vinovaţi niciodată, deoarece în ţara noastră nu mai funcţionează nicio instituţie a statului. Timp de patru-cinci ani nimeni nu mi-a făcut dreptate, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor vinovaţi, deşi către Ministerul Afacerilor Interne am făcut mai multe memorii, dar răspunsul a fost întotdeauna acelaşi: nu este nimeni vinovat”, spunea Legian în memoriul său.

Sever Legian le solicita premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu să ia măsurile care se impun împotriva celor vinovaţi, pentru abuzurile despre care susţinea că s-ar fi făcut asupra sa.

„Memorii am trimis preşedintelui României, prim-ministrului, Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar, din păcate, nu a luat nimeni legătura cu mine, iar memoriile au fost trimise la Ministerul Afacerilor Interne, de unde voi primi acelaşi răspuns pe care l-am mai primit de cinci-şase ori. În cursul anului 2013 am fost de mai multe ori la MAI, unde am solicitat atât în scris, cât şi verbal, să ia măsurile corespunzătoare împotriva celor vinovaţi şi să-mi comunice cine îmi restuie sumele cheltuite în instanţă ca urmare a ultrajului neînregistrat. Solicit să luaţi măsurile care se impun împotriva celor vinovaţi, pentru abuzurile care s-au făcut asupra mea în aceşti patru ani şi jumătate pentru simplul fapt că mi-am facut datoria. Pot să trimit toate documentele doveditoare la tot ce am scris”, menţiona Legian în memoriu.

În iulie 2009, Sever Legian era angajat la Secţia de Poliţie nr.1 Cluj-Napoca şi, în timp ce executa serviciul de siguranţă publică şi patrulare, a fost trimis de către dispecerul de serviciu să aplaneze un scandal izbucnit în cadrul unui proces de executare silită a bunurilor unei firme.

„Un cetăţean sirian care nu îşi plătise ratele de leasing era executat silit şi nu a vrut să se legitimeze. A vorbit la telefon cu şeful Secţiei de Poliţie nr. 1, comisar şef Liviu Crişan, care i-a spus să nu se legitimeze. Eu am primit ordin prin telefon de la şeful Secţiei nr. 1 să plec de la faţa locului şi am rămas în faţa porţii firmei. La un moment dat, cetăţeanul sirian a ieşit cu un cuţit şi s-a năpustit spre unul dintre cei care făceau executarea silită, iar eu am intervenit pentru a-l dezarma, dar am fost tăiat la încheietura mâinii”, spunea atunci Legian.

Poliţistul mai susţinea că la locul incidentului ar fi ajuns şi comisarul şef Liviu Crişan, care ar fi şters cuţitul de sânge şi l-ar fi aruncat în altă parte.

„Am depus plângere penală împotriva cetăţeanului sirian pentru ultraj şi împotriva şefului Secţiei de Poliţie nr. 1, Liviu Crişan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi conflict de interese. Învăţat de cineva din cadrul Poliţiei, cetăţeanul sirian a depus împotriva mea o plângere penală pentru abuz în serviciu”, mai spunea poliţistul.

Legian mai afirma că a solicitat mutarea într-un alt post, toate demersurile sale fiind respinse de către conducerea Poliţiei Cluj-Napoca.

El menţiona, totodată, că a fost obligat de conducerea IPJ Cluj să intre într-un program de asistenţă psihologică pentru şase luni, care s-a prelungit la un an şi şase luni, dar şi să se interneze la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Militar Cluj.

Ulterior, Legian afirma că a câştigat procesul de ultraj cu cetăţeanul sirian şi a obţinut daune materiale şi morale 15.000 de lei şi 6.000 de lei cheltuieli de judecată, bani pe care nu i-a primit din cauză că sirianul nu are bani şi niciun bun pe numele său.

El preciza că, în aceste condiţii, a dat în judecată Poliţia Cluj pentru abuzurile la care a fost suspus de conducerea instituţiei, cerând despăgubiri, însă a pierdut procesul la Judecătoria Cluj-Napoca. Sentinţa în procesul dintre Legian şi IPJ Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Sever Legian a protestat în luna aprilie, în faţa Judecătoriei, intrând în greva foamei.

Legian susţinea că IPJ Cluj ar fi trebuit să se judece cu cetăţeanul sirian, iar el să fie doar partea vătămată.

Legian spunea că este în Poliţie din anul 1992 şi că nu a avut nicio abatere. El a fost transferat de la Secţia 1 la Poliţia Transporturi Cluj în 2011.

Citeşte şi: Un deţinut din Botoşani cere să fie eutanasiat. Bărbatul îi cere ajutorul lui Traian Băsescu

Poliţistul a mai protestat şi în anii trecuţi. În februarie 2011, el a intrat în greva foamei şi a reclamat „abuzurile” la care ar fi fost supus de către conducerea Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, el susţinând că i s-a ridicat dreptul de port-armă şi de a patrula pe străzi fără a i se explica motivele.

În noiembrie 2012, el a protestat în faţa Centrului Medical al Poliţiei Judeţene Cluj, faţă de „abuzurile” unui medic de familie care ar fi refuzat să îi elibereze fişa medicală în original pentru a putea fi tratat de alt medic.