Anchetă epidemiologică extinsă la Şcoala 28 din Capitală. Alte 11 probe, prelevate de la angajaţi

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a decis extinderea anchetei epidemiologice la Şcoala Gimnazială 28 din Bucureşti, acolo unde un angajat a fost confirmat cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Astfel, au fost prelevate probe de la 11 persoane. În cazul celui de-a doilea pacient infectat cu noua tulpină, ancheta epidemiologică nu a fost finalizată.

24 ian. 2021, 14:04
Anchetă epidemiologică extinsă la Şcoala 28 din Capitală. Alte 11 probe, prelevate de la angajaţi
Anchetă epidemiologică extinsă la Şcoala 28 din Capitală. Alte 11 probe, prelevate de la angajaţi

Autorităţile de la Bucureşti au decis să extindă ancheta epidemiologică la Şcoala 28 din Capitală, unde un angajat a fost depistat pozitiv cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

”Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, în cazul şcolii, DSP MB a decis extinderea anchetei epidemiologice şi au mai recoltat încă 11 probe la care se aşteaptă rezultatul”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Pacientul depistat pozitiv cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie lucrează la Şcoala 28 din Bucureşti. Bărbatul nu este cadru didactic, ci paznic al unităţii şcolare.

Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai acestuia au ieşit pozitiv cu coronavirus la testul RT-PCR.

”Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București.

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București: Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

 

Ministrul Educaţiei, prima reacţie după focarul de la Şcoala 28. Ce se întâmplă cu redeschiderea şcolilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, la România TV, că „interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, sub rezerva unei analize care se va face pe 2 februarie”, chiar şi după ce a fost descoperit un focar cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie la mai mulţi angajaţi al Şcolii gimnaziale nr. 2 din Bucureşti.

Sorin Cîmpeanu a completat că în cazul în care se confirmă tulpina de coronavirus din Marea Britanie la mai mulţi angajaţi ai şcolii „specialiștii din DSP și INSP vor lua decizia corectă”.

Minstrul Educaţiei a reafirmat că revenirea elevilor la şcolaă în scenariul hibrid este exclusă. „A fost ineficient din perspectivă educațională. Îngrijorarea părinților este normală”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 


loading...