Focar cu noua tulpină COVID într-o şcoală din Capitală: 9 din 10 contacţi sunt confirmaţi cu virusul!

Potrivit informaţiilor, în cursul zilei de vineri au fost confirmaţi două persoane din Bucureşti cu noua tulpină de COVID din Marea Britanie

23 ian. 2021, 21:45
Focar cu noua tulpină COVID într-o şcoală din Capitală: 9 din 10 contacţi sunt confirmaţi cu virusul!
Doar 800 de teste covid în Bucureşti la stat. Situaţia epidemiologică la zi, în Capitală

Focar cu noua tulpină COVID într-o şcoală din Capitală. După ancheta epidemilogică s-a contastat că unul dintre bucureşteni este angajat al unei unităţi de învăţământ din Bucureşti.

Focar cu noua tulpină COVID într-o şcoală din Capitală. Cine sunt contacţii infectaţilor

De altfel acesta, a mers fizic la şcoală, iar mai mult decât atât contacţi ai acestuia au fost nouă oameni din cei zece care sunt şi ei angajaţi în cadrul aceleiaşi şcoli. Aceştia au fost testaţi şi confirmaţi şi ei cu noul COVID.

Şansele de a avea toţi tulpina adusă din Marea Britanie sunt foarte mari. Momentan, se aşteaptă datele medicale care pot confirma acest lucru.

Până acum, în România, trei cazuri au fost confirmate cu noua tulpină din Marea Britanie.

”Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București.

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Cum a ajuns tulpina COVID din Marea Britanie în Capitală

Încă două cazuri de infecţie cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie au fost confirmate în România, vineri. Este vorba despre doi bucureşteni care au declarat că nu au călătorit în străinătate. În prezent, numărul persoanelor infectate cu tulpina de coronavirus din UK a ajuns la trei.

În cazul celor două persoane, procedurile de secventiere au început miercuri şi au fost finalizate în această după – amiază.

Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș” şi se aşteaptă rezultatele.

„Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor”, se arată în comunicarea autorităţilor.

Citeşte şi: Alte 180.000 de doze vor ajunge săptămâna viitoare în România. Valeriu Gheorghiță: ”Cererea de vaccinare depăşeşte cu mult disponibilitatea”