Anchetă epidemiologică la Mănăstirea Sf. Ioan din Suceava. Toţi contacţii ÎPS Pimen vor fi testaţi pentru COVID-19

Momente de cumpănă pentru Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, infectat cu coronavirus, a fost transferat cu elicopterul de la Suceava la Institutul Matei Balș din București. Înalt prea sfinția sa are simpotome de pneumonie severă. În aceste momente DSP face o anchetă la mănăstire, iar contacții părintelui vor fi testați.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 07:10
Anchetă epidemiologică la Mănăstirea Sf. Ioan din Suceava. Toţi contacţii ÎPS Pimen vor fi testaţi pentru COVID-19

„Viețuitorii Mănăstirii Sf Ioan din Suceava sunt, cu o singură excepție a unei persoane care a fost ținută la izolare conform reglementărilor date de autorități, în stare foarte bună. În acest moment, nimeni altcineva din proximitatea ÎPS Pimen nu acuză simptom de infectare cu coronavirus. Da, ancheta epidemiologică va fi făcută chiar astăzi la Mănăstirea Sf Ioan din Suceava și așteptăm rezultatele”, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, la Antena 3.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, infectat cu COVID-19, a fost transferat în cursul serii de luni, cu elicopterul, de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, la Institutul „Matei Balș” din București.

Surse medicale au afirmat că s-a luat această decizie deoarece ÎPS Pimen are o formă de boală medie, care poate evolua cu ușurință spre o formă severă, având în vedere vârsta de peste 90 de ani a arhiepiscopului. Cu același elicopter medical a fost adus la „Matei Balș” și un alt pacient, tânăr, cu COVID-19, intubat, cu o formă foarte gravă de boală.

Coronavirus la Mânăstirea Dragormina din Suceava. Nouă măicuţe au COVID-19

 

IPS Pimen – biografie

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951.

Şi-a efectuat studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a efectuat studii de specializare la Universitatea din Koln.

În 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

El a redeschis mai mult lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

IPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către preşedintele Emil Constantinescu.

IPS Pimen a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al doilea război mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi.