Anchetă EXPLOZIVĂ la DNA privind achiziţiile de măşti şi materiale medicale în timpul pandemiei de COVID 19

Un dosar interesant s-a înregistrat la DNA, în legătură cu achizițiile de echipamente de protecție, ca urmare a autosesizării procurorilor. Nume importante din politică și afaceri apar ca fiind implicate, conform Evz.ro.

RomaniaTV.net
28 mai 2020, 07:24
Anchetă EXPLOZIVĂ la DNA privind achiziţiile de măşti şi materiale medicale în timpul pandemiei de COVID 19

„În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale.

De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE”, a declarat recent procurorul șef al DNA, Crin Bologa, într-o conferință de presă online.

Nu era primul semnal în acest sens. În luna aprilie a apărut și un prim document, pe surse, publicat de G4 Media.

„Având în vedere informațiile publicate în spațiul public, privind faptul că Guvernul României, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție, contractul fiind atribuit SC Romwine&Cofee SRL, înființată în urmă cu un an și având ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”, existând indicii privind conduitele unor funcționari publici care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au îndeplinit un act în mod defectuos, utilizând o societate comercială fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a prețului de achiziție a respectivului produs, și prin aceasta cauzând o pagubă bugetului de stat de peste 1.000.000 de euro, obținându-se totodată un folos material pentru persoanele implicate în operațiune (…), ne sesizăm din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, (….) și art 13 din Legea nr. 78 din 8 mai 2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție”, se arată în ordonanța de declinare ajunsă la DNA, după o autosesizare din luna aprilie a celebrului procuror militar Bogdan Pîrlog, ordonanță publicată în exclusivitate de G4 Media.

Conform informaţiilor prezentate de sursa citată, în acest dosar ar fi implicate şi nume cunoscute din zona în care businessul şi politica se întâlnesc, cum ar fi Cristian Burci, patronul Adevărul, şi Nelu Iordache.

Citeşte şi: CSM dezbate proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie


loading...
Partenerii noștri