Anchetă în cazul siamezelor, pentru a preveni un eventual abandon

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş a declanşat o anchetă în cazul siamezelor născute la maternitatea din Piteşti, pentru a preveni un eventual abandon.

RomaniaTV.net
29 dec. 2011, 11:47
Anchetă în cazul siamezelor, pentru a preveni un eventual abandon

Potrivit unor surse medicale, citate de Mediafax, fetiţele se numesc Adelina Ştefania şi Raluca Andreea, iar numele şi prenumele acestora au fost trecute în registrul unităţii medicale, ele fiind recunoscute şi de tatăl lor.

Cu toate acestea, Direcţia Generală de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş a declanşat o anchetă în cazul fetiţelor, pentru a preveni un eventual abandon, primele date arătând că mama doreşte să îşi crească fetiţele şi să le ia acasă.

„Nu am reuşit să vorbim cu mama, ci doar cu medicul cu care a născut aceasta. Acesta nu ne-a dat elemente care să indice o situaţie de risc social. Dimpotrivă, ne-a spus că mama vrea să-şi ia copiii acasă şi să îi îngrijească cum se cuvine. Mama a ieşit din spital şi am înţeles că a plecat spre Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, unde se află fetiţele. Cazul este în atenţia noastră şi monitorizăm familia”, a declarat, joi, directorul DGASPC Argeş, Adrian Macovei.

Mama celor două fetiţe siameze a fost externată joi din Maternitatea Piteşti. Medicii afirmă că starea tinerei este bună şi că primul drum pe care aceasta îl va face va fi, probabil, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, pentru a-şi vedea fetele.

Asistentul-şef al Maternităţii din Piteşti, Amalia Neacşu, a declarat că tânăra de 21 de ani, din Mioveni, a plecat din maternitate după ce a intrat în posesia actelor fetiţelor. 

„Femeia a cerut doar discreţie asupra cazului, iar faptul că nu a putut să-şi însoţească fetiţele la Bucureşti a doua zi după naştere a fost cauzat de starea ei. Era lăuză de o zi, deci nu avea cum să fi externată atunci, era totuşi după o naştere. Faptul că tânăra nu ar dori să-şi crească cei doi copii este o minciună. Ea nu a afirmat niciodată că nu ar vrea copiii, că nu vrea să îi ia acasă sau că nu vrea să-i vadă. Acum tânăra se simte bine, are certificatele de naştere ale fetiţelor asupra ei şi probabil că primul drum pe care îl va face va fi la Bucureşti pentru a-şi vedea fetiţele. Repet, niciodată ea nu a afirmat că nu vrea fetiţele, tot ce a vrut ea a fost discreţie. Era afectată ca orice mamă care trece prin aşa ceva. În fiecare zi am discutat cu ea şi dorinţa care a reieşit din toate discuţiile cu ea a fost că vrea să fie lângă fetiţe”, a afirmat asistentul-şef al Maternităţii din Piteşti, Amalia Neacşu.

Cele două fetiţe siameze, care cântăresc împreună două kilograme şi 800 de grame, s-au născut luni la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, fiind transportate de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, medicul Raluca Alexandru, declara, marţi, că starea siamezelor este gravă, sunt internate la Secţia de Terapie Intensivă, respiră cu ajutorul aparatelor, iar medicii vor face investigaţii complexe pentru a stabili care este starea organelor şi funcţionarea acestora, dar şi dacă micuţele au probleme cardiace.

Ea a precizat că siamezele sunt lipite toracoabdominal, aproximativ 15-20 de centimetri.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, spunea că fetiţele sunt lipite în zona ficatului, dar că au inimi separate.

Raluca Alexandru spunea că medicii au luat legătura cu doctorul Gabriel Ionescu, stabilit în Emiratele Arabe, care în anii ’80 s-a ocupat de siamezele Lina şi Gherghina, în vederea unei eventuale intervenţii chirurgicale.

„Probabil că medicul Gabriel Ionescu ar putea veni în România pentru a vedea siamezele şi, poate împreună cu o echipă pludisciplinară, să realizeze intervenţia chiar în Bucureşti”, a adăugat medicul Raluca Alexandru.

Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, declara, la rândul său, că naşterea a fost „spontană”, şi nu prin cezariană, întrucât mama fetiţelor a venit în travaliu la maternitate, nefiind probleme în timpul naşterii.

Doctorul Adrian Mihăilă, cel care a supravegheat-o pe tânără pe tot parcursul sarcinii şi cu care femeia a născut, a declarat că i-a recomandat acesteia să facă ecografie, iar aceasta a făcut două astfel de ecografii, însă nu s-a văzut că este vorba despre siamezi, ci doar că este o sarcină gemelară.