Anchetă în închisoare: fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici ar fi participat la un eveniment public în Muntenegru

Publicat: Marţi, 07 Mai 2019 19:23 // Actualizat: Marţi, 07 Mai 2019 19:30 // Sursa: romaniatv.net

Un tribunal al ONU a ordonat efectuarea unei anchete după ce fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadjici ar fi participat la un eveniment public în Muntenegru, prin telefon, din celula în care se află într-un centru de detenţie din Olanda.

Incidentul a survenit la nici două luni după ce Karadjici a fost condamnat la închisoare pe viaţă de Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), cu sediul la Haga, pentru genocid şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

"În seara zilei de 3 mai, deţinutul se pare că a participat la un eveniment public (conferinţă, discuţie) la Podgorica, Muntenegru", anunţă, într-un document oficial, grefierul MICT, Olufemi Elias.

Radovan Karadjici este deţinut în centrul de detenţie al ONU din Haga. El aşteaptă să fie transferat într-o închisoare situată în afara Olandei, unde îşi va ispăşi pedeapsa pentru rolul său în special în masacrul din Srebrenica, în timpul sângerosului război civil din Bosnia, potrivit Agerpres.

"Ofiţerul responsabil nu i-a dat deţinutului autorizaţia prealabilă pentru a utiliza mijloace de comunicare", subliniază Elias, adăugând că "există motive rezonabile să se creadă că deţinutul ar fi comis o infracţiune". Grefierul a ordonat comandantului unităţii de detenţie a ONU "să asculte şi să rezume" apelurile telefonice non-confidenţiale pe care Karadjici le-a dat în ultimele cinci zile.

Citeşte şi Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, face apel la sentinţa de condamnare pe viaţă

Avocatul lui Karadjici, Peter Robinson, a confirmat pentru AFP că clientul său s-a alăturat sâmbătă unei discuţii publice desfăşurate la Podgorica. "Din ceea ce înţeleg, el a îndemnat la toleranţă" în problemele politice din regiune, inclusiv în privinţa rolului NATO, care a intervenit în războiul din Bosnia, a declarat Robinson.

Judecătorii MICT l-au condamnat în martie în apel pe Radovan Karadjici la închisoare pe viaţă pentru "anvergura şi cruzimea sistematică" a crimelor sale în timpul războiului din Bosnia, înăsprind pedeapsa sa iniţială de 40 de ani de detenţie, potrivit Agerpres.

În aprilie, judecătorii au respins o ultimă cerere a apărării pentru o revizuire în apel a sentinţei pronunţate împotriva fostului lider politic al sârbilor din Bosnia.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H