Două comisii de anchetă vor stabili cauza producerii incendiului. Există suspiciunea unor lucrări neautorizate

Şeful IGSU, general de brigadă Dan Iamandi, a declarat că a dispus înfiinţarea a două comisii de anchetă în cazul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ. Una dintre comisii va stabili cauza producerii incendiului, iar cea de-a doua va verifica dacă au fost efectuate modificări în secţia ATI care să fi necesitat solicitarea de autorizaţii.

15 nov. 2020, 04:53
Două comisii de anchetă vor stabili cauza producerii incendiului. Există suspiciunea unor lucrări neautorizate
ancheta incendiu Piatra Neamţ

Am dispus înfiinţarea a două comisii de anchetă, una va face cercetarea şi va stabili cauza, iar a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Vrem să vedem dacă nu cumva, în această secţie, în ultima perioadă s-au produs modificări care să fi impus solicitarea autorizaţiei de la Inspectoratul Neamţ”, a precizat generalul Iamandi.

Citeste si Orban explică de ce nu a fost posibil transferul imediat în Belgia al medicului ars în incendiul de la Piatra Neamţ

Există suspiciunea existenţei unor lucrări neautorizate

S-a luat în calcul varianta existenţei unor lucrări efectuate posibil fără autorizaţie, întrucât aceste lucrări erau prevăzute de mai multă vreme. Premierul Orban a precizat că se ştia de nişte „lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului paturi la ATI. Existau informaţii referitoare la mutarea de la etajul 3 la etajul 2 a pacienţilor internaţi la ATI. Nu ne hazardăm să dăm absolut niciun fel de interpretare, dar aceste date există iar persoanele competente vor face toate evaluările astfel încât să se identifice cu precizie cauza”.

Intervenţia, extrem de dificilă

Generalul Dan Iamandi a mai spus că intervenţia a fost foarte dificilă din două considerente: în primul rând pentru că era vorba despre transportul de pacienţi gravi, intubaţi sau pe oxigen, în al doilea rând pentru că a existat o degajare de fum negru, care a îngreunat foarte mult intervenţia.

Citeste si Imagini incendiu Piatra Neamţ. Secţia ATI a Spitalului Judeţean s-a făcut scrum, inclusiv paturile au ars FOTO

La rândul său, chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a declarat că cei doi procurori vor fi însoţiţi, la faţa locului, de poliţişti criminalişti. Acesta a adăugat că familiile victimelor şi ale celor şase pacienţi acre au fost transferaţi la Iaşi au fost informate de către reprezentanţi ai IPJ Neamţ.

Ancheta, preluată de procurorii din cazurile „Colectiv” şi „Maternitatea Giuleşti”

Potrivit Digi 24, procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob vor instrumenta ancheta. Marius Iacob, fost procuror-şef adjunct al DNA, care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, ar fi plecat spre Piatra Neamț. Eduard Mihai Ilie a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, anunţă Parchetul General.