Anchetă la adăpostul de câini din Oradea, după ce au apărut imagini cu animale brutalizate VIDEO

Procurorii orădeni au deschis o anchetă pentru posibile abuzuri asupra câinilor din adăpostul din oraş, după ce mai multe fotografii cu animale brutalizate, dar şi un film care prezintă mai mulţi câini care atacă un altul au fost postate pe reţelele de socializare.

RomaniaTV.net
02 feb. 2013, 12:50
Anchetă la adăpostul de câini din Oradea, după ce au apărut imagini cu animale brutalizate VIDEO

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a declarat, sâmbătă, că procurorii au deschis un dosar şi fac cercetări pentru posibile abuzuri asupra animalelor aflate în adăpostul de câini comunitari din municipiul Oradea.

„Ancheta a fost începută după apariţia pe reţelele de socializare a unor fotografii reprezentând animale brutalizate, respectiv a unui film care prezintă mai mulţi câini ce sar la gâtul unui alt patruped, postate de persoane care susţin că în adăpost câinii se «sfârtecă între ei»”, a spus Vasile Popa.

El a afirmat că procurorii orădeni au şi făcut, recent, o percheziţie la adăpostul de câini comunitari oraş.

„Se fac cercetări, a avut loc şi o percheziţie, dar mai multe nu pot să vă spun, deoarece ancheta este pe rol”, a spus prim-procurorul Vasile Popa.

Popa a spus că maltratarea animalelor constituie infracţiune şi este pedepsită penal cu închisoarea de la o lună la trei ani sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

În ultima perioadă, iubitorii de animale din Oradea au postat pe reţelele de socializare mai multe fotografii reprezentând animale maltratate la adăpostul de câini din municipiu, iar vineri şi un filmuleţ de 42 de secunde care prezintă mai mulţi câini ce atacă alt câine.

Videoclipul, realizat în 26 ianuarie din afara adăpostului de către un bărbat, dar publicat abia vineri, 1 februarie, arată cum mai mulţi câini atacă un alt animal ce stă la pământ, pe care l-au muşcat la gât.

Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public susţin că nici vorbă ca patrupedele să se devoreze între ele, afirmând că filmuleţul este trunchiat şi răuvoitor şi că persoanele care l-au făcut nu au prezentat şi deznodământul.

„Sâmbăta trecută, au venit doi tineri la adăpost, un bărbat şi o femeie, şi, fără să întrebe pe nimeni, au dat un ocol. S-au dus la un ţarc, filmând cum unul dintre câini a fost muşcat de urechea stângă. Filmuleţul are câteva secunde, dar nu prezintă tot ce s-a întâmplat. Este tendenţios, nu este redat în integralitatea lui. E drept, câinii se mai bat între ei într-un asemenea adăpost, se mai muşcă, dar în niciun caz că se mănâncă între ei. În niciun caz câinii respectivi nu l-au sfâşiat şi nu l-au mâncat pe «confratele» lor, cum sugerează autorii filmuleţului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ADP, Florin Alexandru.

Reprezentantul ADP a susţinut că cei doi tineri au stat de vorbă cu administratorul adăpostului, care chiar i-a întrebat ce caută acolo şi i-a invitat în adăpost. De altfel, după incident, câinii chiar l-au lins pe câinele atacat, iar veterinarul adăpostului i-a îngrijit rănile, care s-au şi vindecat.

„Administratorul şi unul din angajaţii adăpostului i-au lăsat pe cei doi să intre şi s-au deplasat împreună la ţarcul respectiv, unde «hârjoneala» dintre câini se încheiase, unul dintre angajaţi punându-i capăt. A fost identificat câinele muşcat, medicul veterinar sesizând mai multe răni la urechea stângă. L-a luat în braţe şi l-a dus la cabinet unde l-a tratat, după care l-a introdus în recuperator, acolo fiind şi la ora actuală”, a spus Alexandru, adăugând că patrupedul este sănătos.

Pe de altă parte, la iniţiativa a trei femei din Oradea, luni, de la ora 17.00, va avea loc un protest la care sunt invitaţi toţi iubitorii de animale din municipiu. Doleanţa manifestanţilor este ca ADP să permită accesul voluntarilor în adăpostul de câini, dar şi să asigure patrupedelor comunitare „condiţii decente de viaţă”.

Adăpostul de câini s-a redeschis începând de vineri şi va putea fi vizitat sâmbăta, între orele 10.00 şi 14.00. Însă, pentru că hotărârea privind organizarea şi funcţionarea adăpostului a fost suspendată de instanţă, nu se mai pot face adopţii în adăpost.