Anchetă la firma la care au lucrat muncitorii morţi în accidentul din Neamţ

O echipă de control a ITM s-a deplasat în localitatea arădeană Petriş, unde au muncit ca zilieri victimele accidentului din Neamţ, scrie news.ro.

RomaniaTV.net
05 apr. 2018, 13:44
Anchetă la firma la care au lucrat muncitorii morţi în accidentul din Neamţ

Victimele accidentului petrecut în judeţul Neamţ au lucrat fără forme legale ca zilieri, la plantarea de puieţi într-o pădure din zona localităţii arădene Petriş, unde inspectorii de muncă au găsit, joi, alte persoane care lucrau ilegal, astfel că se face o anchetă la firma care îi plătea, din judeţul Alba.

„În urma primelor cercetări, s-a constatat că în jur de 20 de persoane lucrau fără forme legale la o firmă de exploatări forestiere şi lucrări agricole. Muncitorii, între care victimele accidentului, lucrau cu ziua la plantarea de puieţi într-o pădure”, a declarat şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad, Ecaterina Isac.

Inspectorii de muncă arădeni colaborează la acest caz cu cei din judeţul Alba, unde se află sediul firmei pentru care lucrau ilegal persoanele, dar şi cu inspectorii din Neamţ.

Nouă oameni au murit în județul Neamț după ce microbuzul cu care circulau a căzut în râul Bistrița. În maşină erau în total 10 oameni, toţi muncitori, şi se întorceau acasă de la Arad pentru a petrece Paştele alături de familie. Microbuzul care îi transporta era unul de marfă, dar modificat ilegal pentru transport persoane. Accidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă.

Primele cercetări arată că şoferul, un bărbat de 25 de ani, din Săvineşti, a pierdut controlul volanului în localitatea Vaduri, înainte de podul care traversează canalul râului Bistriţa, iar maşina a pătruns pe sensul opus, a părăsit partea carosabilă şi a căzut în albia râului.

În urma accidentului, autoutilitara s-a scufundat, fiind scoasă de către echipajele ISU Neamţ. După scoaterea autoutilitarei din apă, au fost identificate în interior şapte persoane decedate – bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani, din Săvineşti, Podoleni, Făurei, Bârgăoani şi Deleni, judeţul Iaşi, ulterior fiind găsite şi celelate două persoane, decedate.

Un tânăr în vârstă de 21 de ani a supravieţuit accidentului. Şi-a pierdut însă fratele şi cumnatul, acesta fiind şoferul microbuzului. A fost preluat ulterior de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranian acut şi contuzie toraco-abdominală, rămânând internat la Secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean Neamţ.