Anchetă la spitalul din Târgu-Jiu. Dosar penal deschis pentru neraportarea numărului real de infecţii nosocomiale

Scandal de proporții la spitalul de urgență din Târgu Jiu. Mai mulți medici au fost audiați într-un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul neraportării de către reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a numărului real al infecţiilor nosocomiale înregistrate la nivelul unităţii. Ancheta se derulează sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

RomaniaTV.net
01 nov. 2019, 12:16
Anchetă la spitalul din Târgu-Jiu. Dosar penal deschis pentru neraportarea numărului real de infecţii nosocomiale

„Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj efectuează cercetări într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Cercetările se efectuează sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. A fost o sesizare din oficiu”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Victor Tuhaşu.

„A existat o sesizare privind prezenţa infecţiilor nosocomiale din partea unui doctor din cadrul spitalului în luna februarie a anului trecut, a fost dispusă o anchetă şi cele constatate nu s-au sesizat. A fost vorba despre infecţii cu care pacienţii internaţi au venit din afara spitalului, dar s-au făcut triajele obligatorii. (…) Acum este un act de rea-voinţă din partea unor persoane care vor să facă rău spitalului. (…) Fiecare medic curant, indiferent de specialitate, răspunde de depistarea şi raportarea la timp a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Raportarea se face către Serviciul de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale (SPIAAM), iar SPIAAM centralizează infecţiile declarate într-un registru unic care se raportează la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, săptămânal, precum şi fişele cazurilor de infecţii asociate asistenţei medicale, lunar. (…) Nu toate infecţiile pot fi clasificate ca infecţii asociate asistenţei medicale. (…) Au fost transmise medicilor şefi de secţii criteriile de clasificare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, precum şi obligativitatea raportării acestor infecţii şi transmiterea acestor informaţii tuturor medicilor curanţi”, a declarat managerul SJU Târgu-Jiu, Gigel Capotă.

Săptămâna trecută, inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii de depozitare a substanţelor periculoase în magazia Spitalului de Urgenţă Târgu-Jiu, aceasta fiind improprie din punct de vedere al normelor securităţii şi sănătăţii în muncă.