Anchetă penală împotriva preşedintelui Germaniei?

Percheziţie la palatul prezidenţial german. Presiunea exercitată asupra şefului de stat al Republicii Federale a luat amploare.

RomaniaTV.net
01 feb. 2012, 21:03
Anchetă penală împotriva preşedintelui Germaniei?

Christian Wulff continuă să fie criticat pentru măruntele avantaje materiale, personale, pe care şi le-a asigurat în epoca în care era premierul landului Saxonia Inferioară, ca şi pentru tentativele sale de intimidare a presei, în legătură cu investigarea acestor acuze.

Între timp însă nu se mai exclude posibilitatea ca autorităţile să deschidă o anchetă penală împotriva şefului statului german.

Deşi a refuzat categoric să-şi dea demisia, preşedintele Germaniei, Christian Wulff, se află în continuare şi în colimatorul presei germane, care, în cvasitotalitatea ei, refuză să-l ierte.

Presiunea s-a accentuat după ce, fapt fără precedent în istoria Republicii Federale, procuratura s-a prezentat cu un mandat de percheziţie la palatul prezidenţial.

Procurorii au vrut să ştie ce se ascunde în biroul fostului strateg şi purtător de cuvânt al preşedintelui, Olaf Glaeseker. Acuzat de luare de mită, Glaeseker face obiectul unui dosar de urmărire penală pentru beneficiile pe care şi le-a asigurat de pe urma organizării unor petreceri mamut, menite să promoveze afacerile patronilor unor întreprinderi din landurile Saxonia Inferioară şi Baden Württemberg.

Preşedintele l-a demis în decembrie pe Glaeseker, fără să lămurească însă motivele acestei demiteri cu totul surprinzătoare, ştiut fiind că Wulff şi purtătorul său de cuvânt au fost, ani la rând, nedespărţiţi. Glaeseker e considerat arhitectul fulminantei cariere a lui Wulff, relateaza Deutsche Welle.

Or, după debarcarea sa, Glaeseker a încercat la un moment dat să se întoarcă la biroul său din palatul prezidenţial. Tentativa a eşuat fiindcă nu i s-a permis să pătrundă în fostul său oficiu. Cu zece zile în urmă, procuratura percheziţionase alte încăperi şi locuinţe aparţinându-i lui Glaesker şi managerului Manfred Schmidt, organizatorul reuniunilor în legătură cu care e investigat Glaesker.

Pentru Germania, o ţară în care autorităţile, rangul, poziţia şi ierarhiile precum şi respectul faţă de ele şi faţă de lideri deţin o pondere incomparabil mai mare decât în alte state, investigaţiile declanşate de procuratură în preajma preşedintelui sunt cu totul remarcabile.

Mai mult decât atât. Potrivit unor surse, în genere bine informate, de la Hanovra, nu e deloc exclus ca procuratura să deschidă o anchetă penală şi împotriva şefului statului. Şi acest demers ar fi fără precedent.

Partea proastă a întregii afaceri rezidă, evident, în erodarea galopantă a autorităţii morale a preşedintelui. Cea bună constă în faptul că Germania, care a preluat conducerea Europei, demonstrează că este totuşi un stat de drept şi o democraţie autentică, iar nu o simplă republică bananieră.