Anchetă privind gestionarea crizei COVID-19 în Franţa. S-a denunţat ”incoerenţa măsurilor” luate de stat

 Percheziții au avut loc joi dimineață la domiciliul și biroul ministrului Sănătății, Olivier Veran, dar și la alți doi oficiali din cadrul ministerului. De asemenea, surse apropiate anchetei susțin că verificările îi vizează și pe fostul premier francez Edouard Philippe și fostul ministru al Sănătății Agnes Buzyn, potrivit Le Figaro.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 10:06
Anchetă privind gestionarea crizei COVID-19 în Franţa. S-a denunţat ”incoerenţa măsurilor” luate de stat

Investigaţiile sunt desfăşurate în urma unei plângeri ale unor pacienţi şi familii ale victimelor COVID-19 la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exercitarea funcţiilor lor.

La 7 iulie a fost lansată o anchetă pentru ”abţinere de la combaterea unei calamităţi”.

De la începutul crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, CJR a primit 90 de plângeri, dintre care a admis nouă. Ele îi vizează, printre alţii, pe Olivier Véran, pe fostul premier Edouard Philippe, pe fosta titulară a portofoliului sănătăţii Agnes Buzyn şi pe fosta purtătoare de cuvânt Sibeth Ndiaye.

Audierea reclamanţilor a debutat la începutul lunii septembrie. În plângeri este denunţată ”incoerenţa măsurilor” luate de stat şi chiar ”absenţa aplicării recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.

La rândul său, Parchetul din Paris, care a primit zeci de plângeri vizând membri ai administraţiei, a deschis la 9 iunie o amplă anchetă preliminară, în special pentru „punerea în pericol a vieţii altei persoane” şi „omucidere involuntară”.

Executivul francez a fost acuzat în special că nu a anticipat criza sanitară, fiind amintite nevoia de măşti faciale şi de alte echipamente medicale în primul val al pandemiei, în primăvara acestui an.