Anchetat de români, lăudat de străini. Britanicii vor să lucreze cu Virgil Păunescu, autorul unui vaccin-candidat anti-Covid

Profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de gene şi terapii celulare în tratamentul cancerului OncoGen din Timişoara, anchetat în România pentru că a testat pe sine un vaccin creat împotriva COVID-19, va fi cooptat într-o echipă de cercetători britanici.

14 mai 2020, 15:33
Anchetat de români, lăudat de străini. Britanicii vor să lucreze cu Virgil Păunescu, autorul unui vaccin-candidat anti-Covid

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, l-a sunat pe profesorul Virgil Păunescu, după anunţul acestuia că a creat un vaccin-candidat împotriva COVID-19, înscris în lista organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma discuţiei, ambasada a dat publicităţii următorul comunicat:

„Ştim că traseul către un vaccin împotriva #COVID19 prezintă multe provocări şi trebuie să fie un efort de colaborare urgent care implică guverne, sectorul farmaceutic şi comunitatea ştiinţifică din întreaga lume. Având în vedere acest lucru, guvernul britanic a angajat 388 milioane de lire sterline pentru vaccinuri, teste şi tratamente, iar pe 4 mai a fost co-găzduit Conferinţa Globală de angajare a Coronavirus, la care 6,5 miliarde de lire sterline au fost promise de Lume.

Am apreciat oportunitatea de a-l auzi pe profesorul Păunescu discutând despre progresul procesului său şi îi vom asista cu plăcere echipa sa în contact cu cercetătorii britanici de vaccin, astfel încât aceştia şi echipa sa să poată discuta şi împărtăşi cercetările lor. România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat care va contribui la cunoaşterea noastră tot mai mare despre virus. Finanţarea adecvată a cercetării vaccinului şi împărtăşirea constatărilor eforturilor ştiinţifice este singura modalitate sigură de a învinge acest virus„.

Potrivit profesorului Păunescu, UE a alocat României circa un milion şi jumătate de euro pentru combaterea epidemiei, însă din aceşti bani niciun cent nu a mers către cercetarea românească.

Citeşte şi Vaccin împotriva coronavirusului. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat când va fi gata

Prof. dr. Virgil Păunescu a postat pe 8 mai pe Facebook că s-a vaccinat împotriva COVID -19 cu un vaccin experimental, dezvoltat în centrul al cărui director este. „Vaccinul funcţionează„, anunţa, la acea dată, profesorul. Ulterior, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, în cadrul căruia funcţionează OncoGen, a anunţat în presă că a făcut o „comisie comună de anchetă cu specialişti” care să cerceteze îndeaproape problema, susţinând că declaraţiile profesorului nu sunt tocmai responsabile.

Un vaccin nu se obţine atât de repede, se obţine în luni şi luni de zile, cu enorm de multă muncă, şi la Institutul Oncogen, oricât de bun ar fi personalul, nu există condiţii pentru aşa ceva şi nu poate fi vorba de un vaccin la acest moment. Obiectiv, din punct de vedere ştiinţific. Cel mult de existenţa unui prototip experimental, care nu poate fi oferit nimănui altcuiva şi care nu poate fi testat obiectiv în cadrul Institutului OncoGen, indiferent de ce a făcut sau nu a făcut domnul profesor„, a declarat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului judeţean din Timişoara