ANCOM: 112 poate fi apelat gratuit de pe fix sau mobil. STS a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, joi, că apelarea serviciului de urgenţă 112 este gratuită şi poate fi făcută de la orice telefon fix sau mobil, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”.

23 mai 2019, 10:29
ANCOM: 112 poate fi apelat gratuit de pe fix sau mobil.  STS a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a lansat aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112″ care face posibilă transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului la momentul iniţierii apelului de urgenţă către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, scrie news.ro.

„Aplicaţia „Apel 112″ permite transmiterea localizării apelanţilor la 112 atunci când apelul de urgenţă este generat din reţeaua proprie de telefonie mobilă. Utilizarea aplicaţiei presupune activarea serviciilor de date (acces internet) şi a funcţiei de localizare a telefonului mobil. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play şi App Store, fiind compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS”, se arată în comunicat.

Citeşte şi ANCOM: Cum se poate încheia contractul la distanţă pentru telefonie, internet sau televiziune

Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela prepaid pe care o deţin. Chiar dacă aplicaţia este instalată şi activă, aceasta nu va transmite automat localizarea în următoarele situaţii specifice dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, dacă nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în roaming.

„În aceste situaţii, utilizatorii aplicaţiei care apelează numărul de urgenţă 112 pot transmite verbal coordonatele geografice de localizare care pot fi vizualizate când este accesată aplicaţia Apel 112”, se arată în comunicat.

Persoanele cu deficienţe de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie serviciul SMS 113 pentru a anunţa situaţiile de urgenţă prin SMS. Funcţionarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire în baza de date a SNUAU şi a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunţarea urgenţelor către operatorii Sistemului 112.


loading...