ANCOM: Cum se poate încheia contractul la distanţă pentru telefonie, internet sau televiziune

Contractul pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune realizat la distanţă nu se consideră încheiat după exprimarea acordului verbal la telefon, acesta fiind valid doar dacă utilizatorul primeşte oferta pe suport durabil, iar ulterior o semnează sau îşi exprimă acordul în scris, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

RomaniaTV.net
24 apr. 2019, 14:49
ANCOM: Cum se poate încheia contractul la distanţă pentru telefonie, internet sau televiziune

„După prezentarea ofertei pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune şi acceptarea acesteia în cadrul unei convorbiri telefonice, utilizatorul mai are de parcurs încă doi paşi importanţi pentru încheierea unui contract pentru servicii de comunicaţii electronice. În primul rând, utilizatorul trebuie să primească de la furnizor pe un suport durabil (scrisoare prin poştă, e-mail sau fax, etc.), oferta prezentată şi agreată în cadrul convorbirii telefonice şi apoi, cel mai important aspect, trebuie să semneze oferta sau să-şi exprime acordul în scris, pe un suport durabil, contractul fiind considerat încheiat abia după acest moment”, menţionează ANCOM într-un comunicat.

În plus, utilizatorul are dreptul să se retragă din contractul la distanţă în termen de 14 zile de la data exprimării acordului în scris sau data primirii produselor, fără a invoca vreun motiv.

Potrivit ANCOM, contractul la distanţă este acel contract încheiat între un furnizor de comunicaţii electronice şi un utilizator, în cadrul unui sistem organizat de vânzări sau de prestare de servicii, fără prezenţa fizică simultană a celor două părţi, cu utilizarea exclusivă a unuia sau mai multor mijloace de comunicare la distanţă (de exemplu, telefon, scrisoare, e-mail, aplicaţii online etc).

„Înainte de încheierea contractului la distanţă, în cadrul convorbirii telefonice, furnizorul de servicii de comunicaţii electronice trebuie să pună la dispoziţia utilizatorului cel puţin următoarele informaţii privind: caracteristicile esenţiale ale serviciilor/echipamentelor oferite; tarifele şi modalitatea de calcul al acestora, beneficiile, opţiunile şi extraopţiunile incluse; perioada contractuală minimă; dreptul de retragere din contract şi condiţiile în care utilizatorul îşi poate exercita acest drept; modalităţile de plată, livrare, data până la care se angajează să livreze echipamentele”, se arată în comunicat.

Dacă contractul la distanţă se încheie prin alte mijloace de comunicare la distanţă, furnizorul trebuie să îi comunice utilizatorului informaţiile minime precontractuale într-un mod adecvat mijlocului de comunicare respectiv. În cazul acestor contracte, momentul încheierii contractului la distanţă îl constituie momentul confirmării de către furnizor, pe un suport durabil, a acceptării comenzii transmise de consumator.

Pentru a veni în sprijinul furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, dar şi al utilizatorilor acestor servicii, ANCOM şi ANPC au elaborat un ghid prin care este prezentată modalitatea de interpretare a legislaţiei naţionale referitoare la încheierea contractelor la distanţă, respectiv în afara spaţiilor comerciale.

Anul trecut, din totalul de 3.611 de reclamaţii ale utilizatorilor primite şi soluţionate de către ANCOM, 9% au vizat încheierea contractelor la distanţă.

Informaţiile specifice despre încheierea contractelor la distanţă pentru fiecare tip de serviciu – telefonie, internet, televiziune – sunt disponibile în InfoCentrul ANCOM.

Potrivit sursei citate, consumatorii care au încheiat un contract la distanţă şi furnizorul nu şi-a respectat drepturile în cadrul procesului de încheiere a contractului, pot sesiza ANCOM sau Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Persoanele juridice care se află într-o situaţie similară pot sesiza ANCOM.

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming.

În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.