ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS de a taxa clienţii pentru traficul de voce şi date în roaming în UE

Publicat: Vineri, 30 Iunie 2017 15:45 // Actualizat: Vineri, 30 Iunie 2017 15:45 // Sursa: romaniatv.net

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat vineri că a aprobat cererea companiei RCS&RDS de a aplica propriilor clienţi suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar şi în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE).

Marţi, vicepreşedintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu, declara că Digi Mobil, parte a grupului RCS&RDS, a cerut ANCOM să poată taxa clienţii pentru traficul de date efectuat în Uniunea Europeană cu un tarif de circa 6 euro/Gb, în condiţiile în care firma este obligată să plătească 7,7 euro/Gb celorlalţi operatori din UE pentru serviciile oferite clienţilor români.

Potrivit comunicatului ANCOM, solicitarea a fost admisă.

"Suprataxele autorizate sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă şi se pot aplica tuturor clienţilor RCS&RDS care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată RCS&RDS şi intră în vigoare, pentru o perioadă de maxim 12 luni", se arată în comunicatul ANCOM.

În cazul abonamentelor, furnizorii pot stabili o limită de date (Mb/Gb) care pot fi consumate în roaming în UE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/Gb, fără TVA.

Citeşte şi Taxă de 7,7 euro pentru un GB de date în roaming, după consumul resurselor din abonament şi extraopţiuni

Digi Mobil nu putea încă aplica niciun tarif clienţilor pentru traficul de date efectuat în UE pentru că aşteapta acordul ANCOM.

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt de 0,031 euro/minut, pentru apelurile efectuate, 0,0108 euro/minut, pentru apelurile primite, şi 6,37 euro/GB (0,00637 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 euro/GB (0,0049 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie - 30 iunie 2018. Valorile menţionate nu conţin TVA.

Potrivit noilor reglementări europene, clienţilor care depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, dar valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi un anumit plafon.

Astfel, se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reşedinţa obişnuită sau existenţa unor legături stabile cu România şi dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puţin patru luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât şi prezenţă (conectare la reţea) mai mare în roaming în UE faţă de nivelul naţional.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
raport ANCOM rcs&rds roaming tarife roaming
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H