ANCOM va reduce durata procesului de portare

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat spre consultare publică un proiect de decizie care propune reducerea duratei maxime a procedurilor administrative aferente portării de la 10 la 3 zile lucrătoare.
Laurenţiu Matache
08 feb. 2012, 13:16
ANCOM va reduce durata procesului de portare

Prin proiectul propus de Autoritate se reduc termenele în care furnizorii au obligaţia să realizeze activităţile specifice asociate diferitelor faze ale procesului de portare. Se reduce semnificativ termenul în care furnizorul donor trebuie să răspundă unei cereri de portare, de la 4 zile lucrătoare la o singură zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea să fie realizată mai rapid, chiar şi în cazurile în care furnizorul donor identifică probleme la completarea cererii şi este necesară reintroducerea acesteia.

După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare. Durata maximă potenţială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare a fost de asemenea redusă la 4 ore în loc de 5 (în cazul portării numerelor de telefonie fixă) şi la 3 ore în loc de 4 ore (în cazul portării numerelor de telefonie mobilă). În practică, durata întreruperii serviciului este de aproximativ o oră.

Totodată, proiectul ANCOM urmăreşte să asigure abonaţilor posibilitatea de a refuza asignarea de către furnizorul acceptor a unui număr de telefon cu caracter provizoriu, spre a fi utilizat până la momentul realizării portării.

Nu în ultimul rând, proiectul ANCOM propune impunerea obligaţiei de avertizare a utilizatorilor finali prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului că aceştia au apelat un număr portat, în toate situaţiile în care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decât cel pe care, în mod legitim, l-ar fi aşteptat.

De la lansarea serviciului de portabilitate, la sfârşitul anului 2008, până la data de 31 decembrie 2011 au fost portate 677.395 de numere, din care 456.334 sunt numere de telefonie mobilă şi 221.061 numere de telefonie fixă.

În cursul anului 2011 au fost portate 260.256 de numere, înregistrându-se o creştere cu 17% faţă de anul 2010 (când au fost portate 221.219 de numere). Dintre acestea, 177.111 (68%) au fost numere de telefonie mobilă, iar 83.145 (32%) numere de telefonie fixă. Dintre numerele de telefonie fixă, 76.937 au fost numere geografice, iar 6.208 numere independente de locaţie. Cele mai multe numere geografice au fost portate în Bucureşti (26.684), urmând judeţele Galaţi (6.670), Cluj (5.911), Prahova (4.461), Constanţa (3.214), Bacău (2.518), Timiş (2.212) şi Alba (2.008). Au fost portate şi 12 numere nongeografice cu acces gratuit pentru apelant (din domeniul 0800).

Dacă numărul mediu de portări realizate lunar în anul 2008 a fost de 7.833, în 2009 acesta a crescut la 15.019, în 2010 la 18.434, iar în 2011 a ajuns 21.688. În decembrie 2011 s-a înregistrat cel mai mare număr de portări realizate într-o singură lună, atingându-se cifra de 34.696 de numere portate.

Datele statistice mai arată că se portează mai frecvent numerele de telefonie mobilă utilizate pe bază de abonament decât cele furnizate prin cartele preplătite. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat în anul 2011, aproximativ 75% erau abonaţi postpaid şi circa 25% erau abonaţi prepaid.

În cei 3 ani de portabilitate, ANCOM a primit 593 de plângeri şi sesizări cu privire la disfuncţii apărute în acest proces. Dintre acestea, cele mai frecvente au vizat probleme tehnice apărute în cadrul procesului de portare şi solicitarea de informaţii suplimentare privind procedura de portare.

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate financiară și noroc pe toate planurile
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii de la bloc sau la casă. Ce trebuie să facă toți cei care au calorifere
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în această seară! Probleme majore pe platformele Meta
Cancan.ro
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Parlamentul austriac ridică imunitatea lui Herbert Kickl și a altor trei membri FPO
MediaFlux
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rusia poate lovi Carpații cu Oreșnik. Un pilot de testare a numit posibilele ținte ale lui Putin