Tu ştii nivelul radiaţiilor emise de telefonul mobil? Cum poţi afla

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va testa într-un laborator, care a fost deschis luni la Prejmer (judeţul Braşov), dacă radiaţiile telefoanelor mobile şi ale altor aparate vândute în România respectă normele UE în privinţa protecţiei sănătăţii şi siguranţei utilizatorului.
Iulian Tudor
24 nov. 2014, 13:31
Tu ştii nivelul radiaţiilor emise de telefonul mobil? Cum poţi afla

„Laboratorul ANCOM este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie şi dispune de camere ecranate şi o cameră semianecoică performantă în care vor fi realizate măsurări ale emisiilor electromagnetice produse de aparatele electrice şi electronice pe care le folosim zilnic şi teste de imunitate privind funcţionarea acestora în diferite condiţii. Un astfel de laborator este un mijloc absolut necesar pentru verificarea conformităţii tehnice a acestor aparate şi era timpul ca specialiştii ANCOM să poată realiza propriile măsurători”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, potrivit Mediafax.

Citeşte şi INCREDIBIL. Smartphone-ul îţi afectează viaţa sexuală. În sens negativ

Prin intermediul laboratorului, ANCOM va verifica direct dacă produsele aflate la vânzare sau în uz respectă dispoziţiile directivelor europene în vigoare în ceea ce priveşte compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţa utilizatorului şi a oricărei alte persoane.

Aceste măsurări se vor face conform planului anual de control al ANCOM sau ca urmare a unor plângeri sau sesizări ale furnizorilor de servicii şi reţele de comunicaţii, laboratorul ANCOM fiind proiectat exclusiv pentru măsurările necesare activităţii de control al pieţei. Laboratorul nu va fi utilizat pentru măsurări la cerere.

Laboratorul a fost construit de un consorţiu format din Comtest Voluntari şi Thermo Fix Braşov, contractul fiind atribuit la începutul anului 2013.

Contractul s-a ridicat la 18,1 milioane de lei (TVA inclusă) şi a presupus proiectarea, construcţia, furnizarea, instalarea şi integrarea echipamentelor specifice, precum şi instruirea personalului ANCOM care va deservi laboratorul.

Citeşte şi Nokia vrea să concureze cu Apple prin lansarea unei tablete care seamănă cu iPad Mini

Finanţarea proiectului a fost realizată din veniturile proprii ale ANCOM.

Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe radio, astfel încât acestea să nu cauzeze interferenţe prejudiciabile care să împiedice buna utilizare a spectrului de către deţinătorii de licenţe sau utilizatorii finali.

Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru măsurătorile necesare activităţii de control al pieţei de comunicaţii şi va acoperi o gamă largă de teste, precum testări ale surselor de alimentare, ale compatibilităţii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor şi imunităţii, testări ale imunităţii la descărcări electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicaţii, testări ale echipamentelor de telecomunicaţii în operare, măsurări prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau măsurări ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile.

SAR (Specific Absorption Rate) arată masura în care energia degajată de undele radio, numite popular radiaţii, este absorbită de corpul uman expus câmpului electromagnetic emanat de telefonul mobil.

SAR poate fi exprimată atât ca o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât şi pe o anumită porţiune a corpului.

Intrarea pe piaţa europeană a produselor electrice şi electronice este liberă şi nu este necesară obţinerea unei certificări sau omologări anterior introducerii pe piaţă.

Producătorul are însă obligaţia de a verifica conformitatea produselor în cadrul unor laboratoare acreditate şi de a pune la dispoziţia autorităţilor din ţările europene în care îşi distribuie produsele suficiente dovezi că acestea respectă cerinţele esenţiale prevăzute în legislaţie.

În România, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetică şi cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheată de ANCOM prin verificarea documentelor care le însoţesc: declaraţia de conformitate, marcajul CE şi rapoartele de încercări privind îndeplinirea cerinţelor esenţiale prevăzute de reglementările în vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului în cazul echipamentelor radio).

Atunci când, în urma verificărilor administrative, pentru unele produse există prezumţia de neconformitate, se verifică dacă produsul este conform cu cerinţele esenţiale prin măsurări în laborator. Dacă echipamentele verificate nu sunt conforme, ANCOM cere producătorului sau importatorului aducerea produsului în stare de conformitate sau retragerea de pe piaţă. ANCOM poate, de asemenea, aplica amenzi contravenţionale.

Primul laborator din România pentru măsurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova în 2009, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală