Anders Behring Breivik pregătise atacuri la sediile unor instituţii de presă, dar a renunţat la plan

Anders Behring Breivik, autorul atacurilor comise în iulie, în Norvegia, soldate cu 77 de morţi, intenţiona să atace şi redacţiile unor instituţii de presă, anunţă Radioteleviziunea publică norvegiană (NRK), citată de AFP.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 12:43
Anders Behring Breivik pregătise atacuri la sediile unor instituţii de presă, dar a renunţat la plan

În cursul pregătirii atacurilor, extremistul de dreapta a analizat posibilitatea de a monta bombe la sediul din Oslo al NRK, precum şi la sediile ziarelor VG şi Aftenposten din Oslo.

NRK precizează că Breivik considera presa şi jurnaliştii „ţinte de importanţă prioritară”.

Înainte de comiterea atacurilor, Anders Breivik studiase locaţiile plimbându-se cu bicicleta şi observând locurile unde jurnaliştii stăteau la fumat.

Potrivit NRK, care era ţinta principală, Breivik a fabricat două bombe de 50 – 60 de kilograme pe care dorea să le livreze el însuşi îmbrăcat în uniforma companiei poştale Fed-ex.

Anders Breivik a explicat la interogatorii că a renunţat la acest plan pentru că atacul armat de pe Insula Utoya i s-a părut mai simplu. Şaizeci şi nouă de persoane au fost împuşcate mortal de Breivik pe această insulă. Alte opt persoane au fost ucise în atacuri cu bombă comise în centrul capitalei norvegiene.