Andreea Moldovan, despre carantinarea Bucureștiului: „Decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”

Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților.

13 apr. 2021, 23:20
Andreea Moldovan, despre carantinarea Bucureștiului: „Decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”

Andreea Moldovan a spus că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e „mult mai complexă”. Moldovan s-a ferit să spună dacă Bucureștiul ar trebui să intre în carantină, pe baza noii grile.

„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Secretarul de stat e spus că ordinul nu e „mai dur”, ci „mai obiectiv” comparativ cu vechiul ordin, deoarece are indicatori cuantificabili. Noutatea este că se referă și la zone metropolitane, unde oamenii circulă mult între localități.

„E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut”, a spus Moldovan.

„Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, ci iau în calcul și alte date”, a adăugat ea.

Poate fi Bucureștiul carantinat?

„Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat. Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai spus Moldovan.

Se pare că premierul Florin Cîțu nu era la curent cu acest ordin. Întrebată despre acest aspect, Moldovan a spus că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.

Prefectul Capitalei nu a ştiut de ordin: „Am aflat din Monitorul Oficial”

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a explicat că a aflat din Monitorul Oficial despre carantinarea Bucureştiului, realizată după noi criterii.

„Ordinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial”.

„Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiză tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CNBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși.

Alte criterii pot fi și de natură economică, demografică, economico-demografică.

Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate”, a precizat prefectul Capitalei, conform Antena3.