Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi dimineaţă că nu se ascunde nimic în cazul anchetei privind decesul celor trei pacienţi cu COVID.19 în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş.

13 apr. 2021, 09:20
Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă
Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă

Andreea Moldovan a dat asigurări că nu se ascunde nimic în cazul tragediei de la Spitalul Victor Babeş din Capitală.

Andreea Moldovan: Este o situație tragică, trebuie să vedem ce s-a întâmplat

Citeşte şi Florin Cîţu vorbeşte după tragedia de la „Victor Babeş”: Toţi vinovaţii trebuie să plătească! Nu garantăm că nu se vor mai întâmpla astfel de evenimente

”Aseară s-au făcut deja declarații. Cu siguranță vor mai veni informații pe măsură ce le primim și noi. Vă dați seama că nu ascundem nimic. Este o situație tragică, trebuie să vedem ce s-a întâmplat. Toată lumea comunică cu toată lumea pentru că este o situație absolut tristă”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Reamintim că luni, trei pacienţi cu COVID-19 au murit la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul ‘Victor Babeş’, în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen.

Reacţia DSU, după ce trei pacienţi au murit din cauza unei defecţiuni la aparatul de oxigen

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Citeşte şi Gabriela Firea, şocată de tragedia de la Victor Babeş: Doamne, ce se întâmplă în ţara noastră?

Când au apărut primele probleme în unităţile mobile ATI şi cum putea fi evitată tragedia de la Victor Babeş

Primele probleme cu unitățile mobile de ATI au apărut în luna octombrie a anului trecut, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Atunci, instalația de încălzire nu a făcut față, iar pacienții au fost ținuți în frig o noapte întreagă. După o lună, același TIR, reparat și mutat în curtea Spitalului Municipal, avea din nou probleme. Daniel Maliţa, managerul unității medicale îți spunea atunci că de vină a fost o fluctuaţie a nivelului de oxigen. Iniţial a scăzut, din cauza consumului foarte mare şi a fost necesară schimbarea sursei. Când a trecut pe staţia proprie a TIR-ului, presiunea oxigenului a fost prea ridicată şi a dat aparatele peste cap, potrivit AlephNews. 

În februarie a fost dată alarma și la „Marius Nasta”, în București pentru un posibil incendiu la unitatea mobilă. Până la urmă a fost un scurtcircuit, care mai mult a speriat autoritățile și conducerea spitalului.

Și unitatea mobilă care e acum la Iași a stat nefolosită în Botoșani pentru că, din cauza ploii apa s-a infiltrat în plafon și din această cauză nu a putut primi pacienți. Raed Arafat a spus luni seară că un singur TIR a avut probleme

Tragedia de la Spitalul Victor babeş din Capitală putea fi evitată. Un angajat care se ocupă de funcţionarea ventilatoarelor din TIR-ul de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a refuzat să intre în TIR-ul unde trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

„Chiar nu am aceste date exacte. Momentul în care nu a dorit să intre și momentul în care au fost declarați în stop cardiac sau sub resurscitare. Există procedura, există numere de telefon și puteau să fie contactați. Dar s-a întâmplat să fie acolo. El i-a asistat din exterior dar asta nu e la fel, dacă intrii și vezi care este problema și o rezolvi”, a adăugat șeful DSU.

Și medicul infecționist Voichița Lăzureanu, care a lucrat într-un astfel de TIR, îți spune că cei care asigură mentenanța trebuie să intre să remedieze problemele.