Andrei Baciu a anunțat măsurile pe care trebuie să le știe toți românii: „S-a crescut accesul la testare în cabinetele medicilor de familie”. Ce se întâmplă cu școlile

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat facilitățile la care au acces românii, la acest moment, dacă s-au infectat cu Sars-Cov-2 sau dacă vor să se testeze.

27 ian. 2022, 14:05
Andrei Baciu a anunțat măsurile pe care trebuie să le știe toți românii: „S-a crescut accesul la testare în cabinetele medicilor de familie”. Ce se întâmplă cu școlile

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în contextul creșterii numărului de cazuri Covid, au fost luate câteva măsuri de facilitare a accesului la tratament.

Oficialul a anunțat că au fost inființate noi centre de testare pentru depistarea Sars-Cov-2 și că cetățenii au la dipoziție și un număr mai mare de cabinete ale medicilor de familie pentru a efectua diagnosticarea prin teste.

„Ne aflăm pe o pantă ascendentă cu COVID-19 în România. Tot mai multe cazuri, dar cu o proporţie scăzută a cazurilor severe, lucru foarte important de menţionat.

Este posibil ca şi săptămâna viitoare să se continue acelaşi trend, de aceea trebuie să încercăm să facem un efort pentru aceste următoare săptămâni care se anunţă a fi foarte dificile.

În acest context, aş vrea să prezint câte lucruri care s-au făcut pentru a pregăti sistemul de sănătate din România şi acorda pacienţilor din România acces mai facil şi mai rapid la serviciie medicale, la diagnostic, cât şi la tratament împotriva infecţiei cu SARS-COV-2.

Circuitul pacientului.

Când cineva are simptome sau motive să se testeze trebuie să facă acest lucru şi tocmai pentru a oferi o testare suplimentară şi un acces mai rapid la testare, Ministerul Sănătăţii a iniţiat câteva demersuri.

Vedem că deja este un număr crescut de teste efectuate. Astăzi avem iarăşi peste 100.000 de teste efectuate în România, ceea ce contribuie foarte mult la o diagnoticare cât mai rapidă.

Facilitarea accesului la testare

Suplimentar, s-a crescut accesul şi la testare prin cabinetele medicilor de familie. Avem în acest moment aproximativ 3.800 de medici de familie care au încheiat contracte cu case de asigurări de sănătate pentru efectuarea testării.

În acelaşi timp, în Bucureşti au fost deschise un număr de 28 de centre de recoltare a probelor biologice la persoane cu simptomatologie.”, a declarat Andrei Baciu.

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că școlile vor rămâne momentan deshise cu prezență fizică.

„Vorbim de un grad de ocupare a paturilor de 34,05% la nivel naţional.

Înseamnă că săptămâna viitoare toate şcolile îşi menţin activitatea în formatul normal, deschis, nedepăşindu-se acest nivel de 75%. Gradul variază la nivel judeţean între 9 şi 68%.” , a mai adăugat Andrei Baciu.